Претрага
Претрага
Close this search box.

Ispovesti jugoslovenske moderne”u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, u sredu, 18. septembra, u 19 časova otvara se izložba pod nazivom „Ispovesti jugoslovenske moderne”. Na izložbi će biti prikazana dela iz Zbirke Galerije Doma Vojske Srbije.

Na izložbi će biti predstavljeno više od 40 dela, koja čine radovi na papiru u tehnikama crteža, akvarela, pastela, gvaša, tempere, kao i radovi izvedeni kombinovanom tehnikom, iz perioda od 1945. do raspada Jugoslavije, a i dela novijeg datuma.

Radovi na papiru, posle slika, najbrojniji su segment fonda. Kolekcija je formirana na osnovu učešća umetnika na angažovanim izložbama u organizaciji Galerije Doma JNA, samostalnih izložbi, učešća na kolonijama i odsluženju vojnog roka.

Foto: Promo

Radovi su nastajali u periodu od jednog veka, te se može reći da Zbirka obuhvata skoro čitav 20. vek. Tematski su raznoliki; od onih sa temom mrtve prirode, portreta, eksterijera, enterijera do krajnje angažovanih radova na temu Narodnooslobodilačke borbe i rata.

Među protagonistima izložbe su i najznačajniji umetnici 20. veka na jugoslovenskom prostoru: Ljubomir Ljuba Ivanović, Sava Šumanović, Stojan Ćelić, Predrag Peđa Milosavljević, Mladen Srbinović, Milo Milunović, Gabrijel Stupica, Nikola Martinoski, Zlatko Prica i drugi.

Izložbu, koja će trajati do 15. oktobra 2024. godine, organizuju Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага