Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba Andreje Baće Vasiljevića u Poklon zbirci Rajka Mamuzića od 14. juna do 28. septembara

Foto: Promo

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, u sredu, 14. juna u 19 časova biće otvorena izložba skulptura Andreje Baće Vasiljevića.

Postavka predstavlja Vasiljevićev višedecenijski stvaralački opus nastao u periodu od 1976. godine do danas. U okviru izložbe biće predstavljeno oko 70 radova koji uključuju sve značajne cikluse u oblasti figurativne plastike i skulpture slobodne forme, kao i fotografije spomenka u javnom prostoru.

Pored predstavljanja Vasiljevićevog samosvojnog likovnog jezika, izložba prezentuje i važne momente iz umetnikovog života, koji ga trajno i nedeljivo povezuju sa umetnicima prve posleratne generacije, odnosno sa Galerijom likovne umetnosti poklon zbirkom Rajka Mamuzića.

Na otvaranju izložbe će govoriti direktor Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića Vladislav Šešlija, umetnik Andreja Baćo Vasiljević i Slobodan Šušnjević.

Autori izložbe su Irma Mikeš, kustos i Jovanka Stolić, muzejsk savetnik. Izložba se može pogledati do 28.septembra.

Andreja Baćo Vasiljević je rođen u Beranama, 25. jula 1945. godine. Srednju umetničku školu završio je u Herceg Novom 1965. godine, nakon koje je završio i Višu pedagošku školu, likovni smer, u Novom Sadu (1968) i Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu (1972) u klasi profesora Miodraga Popovića. Postdiplomske studije kod istog profesora završio je 1975. godine. Član je Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“ od 1972, a ULUS-a i ULUV-a od 1974. godine. Pored vajarstva, bavio se i pedagoškim radom, bio je docent na Pedagoškoj akademiji (Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača) u Novom Sadu (1989-2011). Učestvovao je u radu mnogih međunarodnih vajarskih simpozijuma i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Studijski je boravio u Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Jermeniji i Francuskoj.

Autor je više javnih spomenika u Novom Sadu, Bečeju, Gajdobri, Kraljevcima kod Rume, Jerevanu (Jermenija), Odesi (Ukrajina), Vranju, Mataruškoj banji i Rastinu kod Sombora.

Andreja Baćo Vasiljević živi i radi u Novom Sadu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага