Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba ilustracija za decu Ljubice Cuce Sokić u Poklon zbirci Rajka Mamuzića: Prošetajte virtualno sa nama, a posetite je do 8. juna (FOTO GALERIJA)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ljubica Cuca Sokić bila je srpska akademska slikarka, koja je završila Kraljevsku umetničku školu u Beogradu, zaduživši generacije umetnika koji su slikali nakon nje. Gostujuća izložba “Otkriveni svet ilustracije” postavljena je u Poklon zbirci Ranka Mamuzića i traje do četvrtka, 8. juna, a prikazuje ilustracije za dečije knjige i časopise tog vremena. 

Foto: nsuzivo.rs

Većina izloženih ilustracija datira iz pedesetih i šezdesetih godina 20. veka i nalazili su se u listovima “Poletarac” i “Zmaj”, ilustracije za knjige “Neću ovim vozom” Desanke Maksimović, “Pesme za decu” J. J. Zmaja, “Česna starina” Stevana Sremca i mnoge druge.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sokić je govorila da je ilustracija vraćala u “stanje unutrašnje topline i sreće”. Oprobala se i u radu u pozorištu, radeći nacrt za dekor predstave “Ženidba”, ali i u stvaranju uvodne špice za film “Pop Ćira i pop Spira”, iz 1957. godine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Najčešći “posetioci” koja se nalaze na Cucinim ilustracijama- Pinokio i Alisa, rasli su zajedno sa slikarkom i doživljavali su metamorfoze u različitim periodima stvaralaštva.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Osim ilustracija, mogu se videti i lični predmeti slikarke, poput njenog letnjeg šešira, pribora za slikanje i radne bluze.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti