Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba INSPIRISANI FRANCUSKOM je nova postavka Galeriji Matice srpske, otvaranje je sutra i biće predstavljeno 60 umetničkih radova umetnika poput Save Šumanovića, Bogdana Šuputa i drugih (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Nova izložbena godina u Galeriji Matice srpske započeće svečanim otvaranjem izložbe Inspirisani Francuskom u okviru manifestacije Mesec frankofonije, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji sa kojim već decenijama živo i kreativno promovišu srpsko-francuske kulturne veze. Izložba Inspirisana Francuskom svojim narativom donosi priču o isprepletenosti, vezama, uticajima, uzorima i prijateljstvu sa francuskom kulturom i umetnošću.

Svečano otvaranje izložbe Inspirisani Francuskom biće priređeno u petak, 22. marta u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske.

Nakon otvaranja, u 20.00 sati publiku očekuje koncert benda KLO klo u Velikoj sali Galerije Matice srpske. KLO klo sastav čine vokal Vanja Manić-Matić, na harmonici Lazar Novkov, na akustičnoj gitari Predrag Đurić, na kontrabasu Ervin Malina i na perkusijama Ištvan Čik.

Foto: nsuzivo.rs

Srpska likovna umetnost XX veka neraskidivo je vezana za Parisku likovnu školu zbog činjenice da je glavni grad Francuske u tom periodu postao centar najnaprednijih umetničkih pokreta i mesto susreta umetnika iz čitavog sveta. Mladi srpski slikari maštali su i čeznuli za Parizom, a jedan značajan broj uspeo je i da ostvari te snove i poseti grad svetlosti, boravi i školuje se u njemu, pa čak i izlaže na prestižnim izložbama savremenih slikara. Pariz ih je oblikovao svojim ulicama, parkovima i muzejima i načinom života. Istovremeno, formativno je uticao na njihove likovne poetike kroz brojne umetničke pokrete i ideje koji su se smenjivali na pariskoj sceni tokom prve polovine XX veka.

Foto: nsuzivo.rs

Najbrojniju celinu na izložbi čine dela srpskih modernista nastala u međuratnom periodu.

Izložbom su obuhvaćena i dela iz prvih posleratnih godina, koja u novim društveno-političkim okolnostima stvaraju nosioci međuratnog modernizma, kao i nove generacije koje se napajaju sa istih kreativnih izvorišta. Preko 60 predstavljenih umetničkih radova umetnika poput Save Šumanovića, Bogdana Šuputa, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Miće Popovića i skulptorskih dela Đorđa Jovanovića, stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su ovi „pariski gosti“ doživeli prestonicu umetnosti, kao i načina na koji su svojim umetničkim angažmanom doprineli jačanju srpsko-francuskih veza.

Foto: nsuzivo.rs

Tokom trajanja izložbe biće realizovan bogat prateći program u vidu različitih predavanja petkom u 19.00 sati, kustoskih vođenja vikendom u 13.00 i 17.00 sati, kao i kreativnih radionica za decu i tinejdžere subotom.

Realizaciju kataloga i izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a veliki doprinos dali su Ambasada Republike Francuske u Republici Srbiji i Francuski institut u Srbiji.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
lola
23.03.2024 18:57

Opa! Sad o zapadnjackoj drzavi pisete pohvalno, a inace pljujete i rokcete na Zapad i zapadni uticaj Pa opredelite se!

Povezane vesti