Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba Koncentracioni logor Jasenovac od sutra u Istorijskom arhivu grada Novog Sada

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Istorijski arhiv grada Novog Sada je u saradnji sa Spomen-područjem Donja Gradina napravio je izložbu o stradanju Srba, Jevreja, Roma u NDH. 

Izložba obuhvata period od osnivanja i formiranja prvih logora 1941. godine, pa sve do 1945. godine. Fotografije i isečci iz novina, proglasi, prikazani su takođe na izložbi.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Datum za otvaranje smo izabrali simbolično, jer je baš 22. aprila 1945. godine grupa logoraša krenulo u proboj da se spasu od neizbežne smrti koja ih je čekala. Ovo je bio izuzetno težak poduhvat i naše kolege iz Donje Gradine su uspele da naprave jednu konciznu priču koja u najkraćim crtama donosi čitav taj užas kada je pakao dobio otelotvorenje na zemlji- rekao je za NS Uživo Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.

Tela ubijenih kuvana su u kazanu i od njih je potom pravljen sapun; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na izložbi su, osim hronološkog istorijskog perioda, postavljene i šokantne fotografije koje govore o strašnim momentima. Izložba je i multimedijalnog karaktera. U holu Istorijskog arhiva postavljena je takozvana “grobnica” ispred koje posetilac stoji i na ekranu prati priču porodice iz Jasenovca.

Izložba je i multimedijalnog karaktera; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ono što logor Jasenovac razlikuje od nacističkih logora smrti je što je tamo bio industrijski princip u kojem su ljudi bili ubijani gasovima i drugim metodama, dok ovde vidimo varvarske metode kakve su bile nezamislive čak i u srednjem veku- istakao je Đurđev.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložba će biti otvorena od 22. aprila do 22. juna u holu Istorijskog arhiva grada Novog Sada.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti