Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba „Oslobađanje forme“ Dragana Predojevića u galeriji „G spot“ u Novom Sadu

Foto: Privatna arhiva

Izložba Dragana Predojevića pod nazivom “Oslobađanje forme” biće otvorena sutra od 20 časova u galeriji “G spot” u Novom Sadu.

Predojević u svojoj umetničkoj praksi istražuje mogućnosti transfera iz 2D u 3D, ispitujući procesualnost ovog prenosa u materijalnoj formi.

Radovi predstavljeni na izložbi „Oslobađanje forme“ mogu se podeliti na četiri sukcesivne celine, u smislu da svaka sledeća proizilazi iz celine koja joj prethodi: crteži, skice-grafike, skice-sitna plastika i skulpture.

“Crtež predstavlja polazište Predojevićevih vizuelnih promišljanja. Ciklus crteža u prvom trenutku nas asocira na kadrirane delove uličnih grafita, ili na istočnjačku kaligrafiju (piktograme). Iregularni, asimetrični paterni inicijalno deluju nasumično i nepravilno, ali uokvirenost svake pojedinačne kompozicije u nacrtani pravougaonik doprinosi da u posmatraču preovlada osećaj celovitosti i objedinjenosti ciklusa”, rekla je istiričar umetnosti Ivana Fregl.

Kako dodaje, iz ciklusa skica-grafika, rađaju se male 3D skulptoralne forme, skice-sitna plastika, kao zaključni vid istraživanja, poslednja faza eksperimentisanja koja prethodi konačnom prostornom uobličavanju skulptura velikih dimenzija – Specifičnih objekata.

“Izloženi radovi sagledavaju put od čvrsto definisane kompozicione uokvirenosti crteža do potpune slobode prostiranja linije skulptura unedogled”, nastavlja ova istoričarka.

Predojevićeva umetnička dela kako smatra, mogu se tumačiti i kao logotetički radovi (RolandBarthes) jer umetnik kroz njih stvara nov jezik.

“Ukoliko reči označavaju pojmove, a rečenice misli, ovi vizuelno-jezički zapisi mogu se interpretirati kao logotetičke beleške intuitivnih spoznaja i uvida. Reč je o individualnom, intimnom, unutrašnjem govoru koji sa sobom uvek donosi novo kodiranje znakova i simbola”, zaključila je Fregl.

Dragan Predojević rodio se u Novom Sadu gde je i diplomirao na Akademiji umetnosti na katedri za vajanje.

Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 2004. godine, a od 2001. do 2005. godine radio je kao saradnik u nastavi na katedri za Nove likovne medije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, predmet Likovni elementi.

Interesovanje njegovih istraživanja su odnosi organskih i neorganskih formi u gestualnom crtežu i skulpturi, bavi se snimanjem kratkih formi, video produkcijom i animacijom.

danas.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti