Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba “Poklon-zbirka Dragiše Brašovana” otvara se 1. juna u Galeriji Matice srpske za sve ljubitelje arhitekture i umetnosti (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovana biće otvorena 1. juna u 20 časova, na dan kada je pre 65 godina Galerija otvorena u zgradi na Trgu galerija. Ova mala godišnjica, u okviru jubileja 175 godina od osnivanja Galerije, biće upotpunjena i otvaranjem dečije izložbe “Bio jednom jedan slikar… Uroš Predić” i operom za decu Srpskog narodnog pozorišta u subotu 3. juna u 17 časova.

Foto: nsuzivo.rs

– Poklon zbirka Dragiše Brašovana jedna je od izložbi koju otvaramo u okviru jubileja 175 godina Galerije Matice srpske i istovremeno obeležavamo 1. juna i 65 godina u ovoj zgradi. To je poklon zbirka koju smo dobili u protekle tri godine, deo po deo, od umetničkih predmeta i nameštaja, a stigli smo do jedne impozantne zbirke od preko 130 predmeta. Ova zbirka specifična je ne samo po tome što govori o Brašovanu kao arhitekti, već i o njemu kao ocu, prijatelju i suprugu. Celu ovu zbirku našoj ustanovi darovale su njegove naslednice, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Kovačev. Ona zapravo govori o građanskom životu 20. i 21. veka i priča priču o ovom velikom arhitekti. On nam je ostavio velike i važne građevine koje su verovatno najprepoznatljivije građevine Grada Novog Sada, kao što su Banovina, zgrada pošte, zgrada Radničkog doma i druge – rekla je Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Foto: nsuzivo.rs

Na današnjoj konferenciji za medije obratila se i kustoskinja pomenute izložbe koja je ovom prilikom istakla:

– Novi Sad je imao tu čast da prvi moderni izgrađen objekat bude baš u našem gradu, a projektovan lično Brašovanom. Baš zbog toga je ova izložba specifična jer u njenom pratećem programu imaćemo mogućnost da izađemo van okvira Galerije i kroz obilazak vidimo neke od velelepnih građevina koje viđamo svakodnevno, dok prolazimo gradom. Međutim, kroz ovu izložbu saznaćemo i šta se dešavalo iza tih zidina, kakva je bila atmosfera u kojoj je Brašovan stvarao i odakle je crpeo inspiraciju – rekla je Ivana Janjić, kustoskinja ove izložbe.

Izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovana predstaviće preko 100 predmeta – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, upotrebnih predmeta i dokumentarnog materijala koje su naslednice ovog znamenitog srpskog arhitekte, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Kovačev, poklonile Galeriji na dar.

Svi ovi predmeti na jedinstven način govore o ukusu i opredeljenjima znamenitog arhitekte, kao i o njegovom porodičnom životu. Javnost će prvi put imati mogućnost da vidi predmete i dela koja govore o privatnom životu arhitekte i doprinose boljem razumevanju njegovog lika i dela.

Foto: nsuzivo.rs

Na dan otvaranja izložbe prisutnima će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti