Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba „Prostori skulpture” otvara se u ponedeljak u Galeriji Akademije umetnosti

Foto: Vizual

Izložba profesora i saradnika Katedre za vajarstvo „Prostori skulpture” Departmana likovnih i primenjenih umetnosti prvi put će biti predstavljena povodom jubileja – 50 godina od osnivanja Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izložba predstavlja početak projekta kojim želimo da prikažemo savremene izraze i novi pristup skulpturi zaposlenih na Katedri za vajarstvo, a koji je u skladu sa tendencijama razvoja Katedre.

Otvaranje izložbe zakazano je za ponedeljak 29. januar 2024. godine u 19 časova, u Galeriji Akademije umetnosti, Bulevar Mihajla Pupina 22. 

Vajarstvo je na Akademiji umetnosti postojalo od samog početka, najpre kao obavezan predmet, da bi 90-ih godina HH veka bila oformljena Katedra za vajarstvo. Kako se na Katedri oduvek težilo praćenju savremenih tokova u vajarstvu, nastojimo da takav kurs održimo i danas i da neprestano unapređujemo nastavni proces, koji je povezan sa umetničkim stremljenjima zaposlenih na Katedri. Ono što odlikuje naš nastavni kadar jesu različiti pristupi skulpturi koje u svom umetničkom stvaralaštvu neguju njegovi članovi. Raznovrsnost u poimanju skulpture smatramo bogatstvom koje studentima omogućava da medij skulpture sagledaju na sveobuhvatan način, sa uvidom u pravce u kojima se danas kreće ovaj umetnički izraz – od klasičnog pristupa, do osvajanja novih prostora poput umetničkih instalacija i proširene realnosti. Uz to, težimo da u stvaralački i nastavni proces uvodimo nove materijale, ali i da pokažemo da klasični vajarski materijali imaju svoje mesto u savremenim umetničkim praksama. Predstavljeni radovi čine svojevrstan presek trenutnih umetničkih izraza zastupljnih na Katedri, a budućim izložbama težićemo da prikažemo neke od mogućih pravaca kretanja u polju skulpture.

Na izložbi učestvuju redovni profesor Slavko Živanović, vanredni profesori Mirjana Blagojev, Magdalena Pavlović, Nikola Macura, Aleksandar Bunčić, docent Ranko Dragić, viši stručni saradnici Igor Smiljanić i Jovan Blat i stručni saradnici Sonja Jo i Veroljub Naumović. 

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti