Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba „Šahtograd” – Preko 300 fotografija inspirisanih elementima urbane svakodnevice

Foto: Promo

Svečano otvaranje izložbe Nenada S. Lazića „Šahtograd” rezervisano je za 6. februar od 19.00 časova u galeriji „FORMA” Ilije Ognjanovića 3, Novi Sad.

Postavka izložbe Šahtograd predstavlja izbor iz serije od preko 300 fotografija inspirisanih elementima urbane svakodnevice, uličnim šaht poklopcima, koji su kontinuirano snimani tokom prethodnih osam godina u različitim gradovima domaćeg i šireg, evropskog prostora. Fotografije su nastajale instiktivno, neretko u lošim svetlosnim ili vremenskim uslovima. Kontrstirane su kako bi evocirale trenutak u kome su nastale. Najveći broj fotografija snimljen je u Novom Sadu, gradu u kojem autor živi preko dvadeset godina, ali su u mapu Šahtograda ucrtani i drugi gradovi koje je autor posećivao, pretvarajući objektivom svoje kamere ove naizgled prozaične artefakte u prave umetničke improvizacije: Beograda, Zrenjanina, Subotice, Budimpešte, Nidrija i Pefkohorija.

Foto: Promo

Izložba predstavlja autentičan umetnički pogled na neobičnu lepotu sakrivenu u čeličnoj teksturi šahtova ulica i trgova, koja nas vodi daleko izvan uobičajenih umetničkih prikaza. Odabir ornamentalnih detalja koji su suptilno utisnuti u reljef šaht poklopaca, ovom izložbom postaje izraz autorske umetničke vizije. Praktični urbani pajzaž kontekstualizuje se na nov način. Lepota je intrigantno sakrivena ispod naših stopala. Mešavina urbanog i izrazito vizuelnog ispunjena je
bogatstvom ornamenata i značenja.

Foto: Promo

Izložba Šahtograd je poziv posetiocima da uplove u svet svakodnevice na umetnički način, da prema sopstvenim afinitetima i imaginarnim vizijama dekodiraju nova značenja i estetske doživljaje uokvirene izloženim fotografijama. Umetnička realnost postavke koja istražuje temu umetničkog izraza korišćenjem običnih predmeta, pruža mogućnost da se eksperimentiše, izađe izvan ustaljenih okvira, izraze dublje ideje o ljudskom društvu, istakne lepota u neprimetnom detalju i da se običnom dodaju nova neobična značenja.

Izložba traje do 25. februara.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nenad S. Lazić (@lazich)


nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti