Foto: SKCNS

Izložba slika Joškina Šiljana “Slike za poneti” biće otvorena u sklopu Bunker Festa, 6. septembra u 20 časova u SKCNS Fabrici, a postavka će moći da se pogleda do 16. septembra, svakog dana od 09.00 do 19.00 časova. Ulaz je besplatan.

Foto: SKCNS/Joškin Šiljan

-Joškin Šiljan je slobodan čovek, a slobodan čovek je umetnik, stvaralac koji kreira/gradi bez ograničenja i zadrške. Izvan ustaljenih konvencija i modela Joškin je stvorio i sebe i svoju sopstvenu igru, stvorio je sopstvenu planetu. Ta igra može da se zove umetnost, ili slikarstvo, ili razgovori sa baba Milevom… Joškin sam bira gde je i šta je, i kuda ga vodi krivudava linija naglašenog crtačkog rukopisa. Snažna potreba za likovnim izražavanjem je zapravo njegova igra, a dečja duša koju je umetnik sačuvao odvažno ga vodi kroz nove prostore i mogućnosti kreativnog stvaranja. Njegovi čudesni likovi upućuju nam višeznačne poruke, ispisane specifičnim autorskim rukopisom, a slovni znaci čine bitan deo likovnog rešenja. I u svakom njegovom delu kao da se iščitava univerzalna poruka umetnika – jednostavna snaga mašte i slobode stvaranja- rekla je Bosiljka Zirojević Lečić, slikarka i profesorica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Foto: SKCNS/Joškin Šiljan

Joškin Šiljan (Nebojša Stojković) rođen je 1953. godine u Pirotu. Živi i radi u Grdelici. Po vokaciji inženjer građevine, a po rođenju umetnik. Slikarstvom se aktivno bavi od 1987. godine, a zvanično izlaže od 1994. godine. Pripada generaciji umetnika, koji se na domaćoj umetničkoj sceni formiraju devedesetih godina prošlog veka. Član je ULUS-a. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja i jedan je od najpoznatijih i najaktivnijih autora na našoj umetničkoj sceni. Izlagao je u svim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji i regionu, a izlaganje u svetski poznatim muzejima i galerijama, čini ga jednim od najznačajnijih međunarodno priznatih savremenih umetnika sa ovih prostora.

Učesnik je velikog broja samostalnih i grupnih izložbi, umetničkih kolonija i rezidencijalnih programa u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Jedan je od najznačajnijih srpskih savremenih umetnika. Dobitnik je više značajnih nagrada među kojima su i: Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na prolećnoj izložbi ULUS-a (2006), Velika nagrada – 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti (2009), Glavna nagrada za slikarstvo na papiru OSTEN (2016), Zlatni OSTEN za crtež (2018).

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments