Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba slika Uroša Predića od sutra u Galeriji Matice srpske

Foto: Galerija Matice srpske

Velika monografska izložba “Život posvećen lepoti i umetnosti” posvećena stvaralaštvu jednog od najistaknutijih nacionalnih slikara Uroša Predića, koja će biti svečano otvorena 7. oktobra u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske

Na svečanom otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, dok će izložbu svečano otvoriti Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine.

Prvi stipendista Matice srpske u oblasti lepih veština i umetnosti. Delo Kosovka devojka je najprepoznatljivija slika u srpskoj vizuelnoj kulturi, Nadurena devojčica Mona Liza među dečjim portretima, a Siroče na majčinom grobu najdirljivije delo nacionalne istorije umetnosti.

Foto: Galerija Matice srpske

Upamćen je u nacionalnoj memoriji kao jedan od najvećih srpskih slikara, dobrotvor i kulturni poslenik – reprezent najviših vrednosti koje je negovala Matica srpska.

Stvarajući neprekidno više od osam decenija ostavio je izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1700 dela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata preko 140 eksponata ‒ više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića.

Foto: Galerija Matice srpske

Izložba je organizovana zahvaljujući podršci OTP banke Srbija, a pokroviteljstvo obuhvata i štampu monografskih i dečijih publikacija, kao i izradu stripa i filma o Urošu Prediću.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Novi Sad, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i DDOR osiguranje.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti