Претрага
Претрага
Close this search box.

IZVOĐAČI ZA DOČEK U GRADU Evo ko svе nastupa 31. decembra i 13. januara

Foto: M. Pudić

Brend koji je Novom Sadu doneo prestižna priznanja i nagrade, doprineo turističkoj sezoni i imidžu grada, napravio umetnički i produkcijski iskorak i ugostio neka od najvećih svetskih i domaćih imena izvođačke i vizuelne umetnosti – novosadski Doček, biće realizovan sedmi put, kao jedinstvena proslava dve Nove godine u Evropi 31. decembra u Podgrađu i 13. januara na lokacijama širom Novog Sada i u okolini. Prodaja ulaznica za 13. januar 2024. počela je juče u 12.00 časova.

Nastao u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Doček je u prethodnih sedam godina direktno  doprineo da, uz druge projekte, Novi Sad osvoji prestižna priznanja – nagradu za jednu od najuspešnijih Evropskih prestonica kulture „Melina Merkuri”, nagradu za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, tu je i prestižna UNESCO lista kreativnih gradova, dok se dva puta našao i u nominaciji za Najbolje evropske festivale.

Kao prva proslava Nove godine koja je spojila izvođačku i vizuelnu umetnost, i već obuhvatila spektakularne novomedijske izložbe, Doček nastavlja da postavlja nove standarde, menjajući i praksu tradicionalnog vatrometa koju zamenjuje specijalnim vizuelnim efektima i biorazgradivim materijalima 31. decembra, u duhu već poznate Tesla svetlosne galerije, koja svake godine ima novo izdanje u Podgrađu.

Na sedmi Doček 31. decembra i 13. januara stižu jedna od najboljih harfistkinja sveta, Ketrin Finč, muzičar koji je promenio istoriju harmonike, Rišar Galijano, vrhunski svetski a capella sastav A Fileta, legenda gitare Vlatko Stefanovski, mladi bend čiji su koncerti svi rasprodati, Buč Kesidi, renomirani simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, uz regionalno poznat banjalučki bend SOPOT i Kolju.

Foto: V. Velickovic

Iz najpopularnijih svetskih klubova dolazi i Metju Džonson, jedan od redovnih di-džejeva u čuvenom berlinskom Berghajnu, uz prepoznatljivo ime domaće tehno scene – Marka Nastića, kojima se pridružuju novosadski di-džejevi Runy i 2MUCH, potom dobitnici MTV nagrade i čuvenog hrvatskog Porina, grupa Elemental, kao i legende roka na ovim prostorima – Partibrejkers.

Novosadski Big Bend i gosti doneće zvuke Holivuda i najvećih jugoslovenskih filmova, a stižu i ovogodišnji dobitnici najprestižnije regionalne muzičke nagrade Milan Mladenović, Ljubičice, najaktuelniji regionalni tribjut bend iz Srbije ABBA RING, pariski producent i di-džej Frenk Rodžer, avangardna portugalska fado diva Žisela Žoao, predstavnici domaćeg progresivnog alternativnog zvuka Kanda, Kodža i Nebojša u unplugged verziji, začetnik globalnog muzičkog fenomena poznatog kao Balkan bit Kiril Džajkovski, londonski alternativni rok bend Flamingods, jedan od prvih predstavnika domaće elektronske scene di-džej Dejan Milićević, srpska džez diva Lena Kovačević, dečji hor SNP-a i mnogi drugi na gotovo 40 lokacija.

U okviru jedinstvene proslave koja, osim što spaja dve Nove godine, povezuje i dva kalendara, dva pisma, dva računanja vremena i dve vrste umetnosti – izvođačku i vizuelnu, nastavlja se i saradnja sa obrazovnim institucijama, među kojima su Akademija umetnosti u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka, kao i vizuelni umetnici koji svi zajedno stvaraju novo izdanje Tesla svetlosne galerije na Tvrđavi 31. decembra, ali i na posebnom dizajnu scena u zatvorenim prostorima 13. januara.

Foto: V. Veličković

Od 2017. godine, kada je realizovan prvi Doček pa do poslednjeg, broj noćenja u Novom Sadu skočio je čak 90 odsto u decembru, odnosno 130 odsto u januaru, a u decembru 2022. i januaru 2023. godine ostvaren je najveći broj noćenja u ovim mesecima u poslednjih 20 godina, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Tokom proteklih sedam godina realizovano je više od 400 programa, na više od 100 lokacija u gradu i njegovoj okolini.

Svi programi na Dočeku 31. decembra su besplatni. Ulaznice za Doček 13. januara mogu se pronaći na svim prodajnim mestima Gigstix-a i onlajn na sajtu gigstix.com. Partneri Dočeka su Erste banka, Idea, Birra Moretti, kompanija NIS i DDOR osiguranje.

Sve informacije o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs

nsuzivo.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Branko
13.12.2023 12:05

Dobro je za mlade

Gost
mmm
17.12.2023 05:27

sramota ..ovo sve narkosi…bruka

Povezane vesti