Претрага
Претрага
Close this search box.

Kojih 10 romana su trenutno najpopularniji u Srbiji?

Foto: elements.envato.com

Sa toplijim vrmenom bliže se i godišnji odmori, kao i putovanja, te se u narednih par meseci može pronaći dovoljno slobodnog vremena za čitanje. Ukoliko već niste isplanirali naslove sa kojima će te se upoznati ovog leta, pogledajte listu najprodavanijih knjiga u dosadašnjem delu godine.

Po informacijama knjižare „Laguna“ ovih 10 naslova iz beletristike su trenutno najtraženije knjige na našem tržištu.

1. „Atlas – priča Tate Solta“ (Lusinda Rajli, Hari Vitaker)

Ova knjiga predstavlja završnicu serijala Sedam sestara koji je širom sveta prodat u preko 50.000.000 primeraka.

Jedva živog dečaka pronađenog u vrtu svoje kuće prihvatila je jedna ljubazna porodica. Nežan, talentovan ali prerano sazreo, on pronalazi sreću u novom domu u okrilju ljudi koji mu omogućavaju život o kakvom nije ni sanjao. O svojoj prošlosti, ipak, ne progovara ni reč.

Dečak odrasta, otkriva prvu ljubav, počinje studije na prestižnom Pariskom konzervatorijumu… Gotovo da je zaboravio na strahote od kojih je pobegao i obećanje na koje se zavetovao. Ali celom Evrope se širi zlo pred kojim niko nije bezbedan. Duboko u sebi zna da će doći dan kada će ponovo da beži.

2. „Sazvežđe svitaca“ (Mirjana Bobić Mojsilović)

Životne priče šestoro junaka ovog romana ispreplešće se i zauvek promeniti za sedamdeset dva sudbonosna sata. Primorani da pogledaju životu u oči, moraće ili da ga prigrle ili da zauvek ostanu osujećeni u svojim težnjama. „Sazvežđe svitaca“ je zbirka melanholije, nade i burnih osećanja, koja će vas zagrliti čvrsto i neće vas puštati dok vam ne izmami suzu, nostalgiju, tugu, širok osmeh i uzdah olakšanja. Mirjana Bobić Mojsilović nikada ranije nije pisala ovako bogatim potezima pera.

3. „Odakle sam bila, više nisam“ (Dejan Tiago-Stanković)

Ovaj Roman koji je izdat u septembru prošle godine proglašen je za dobitnika Nagrade Evropske unije za književnost.

Tiago, majstor pera, posle Estorila, letovališta burne istorije, i kairskog vrelog Zamaleka obgrljenog vodama Nila, ne posustaje u svojoj geografiji ljudskih duša duž ose vremena i prostora od Atlantika do Mediterana. Odakle sam bila, više nisam od naslova pa do poslednje rečenice donosi izuzetnu atmosferu jednog posebnog grada koju stvaraju njegovi stanovnici, bilo da su rođeni tu, ili pridošli, a pripovedač se potrudio da vaš duh ostane bogatiji i srce radosnije kada zaklopite stranice ove izuzetne knjige.

4. „Krvavi mesec“ (Ju Nesbe)

Trinaesti roman u serijalu o Hariju Huleu. Briljantni detektiv se vratio, ovoga puta sa svojim istražiteljskim timom odmetnika.

Angažovani su svi resursi policije u Oslu. Nestale su dve devojke. Jedino što ih povezuje je zabava poznatog milijardera i trgovca nekretninama na kojoj su svojevremeno obe bile. Kada pronađe telo jedne od njih, policija primećuje neobičan „potpis“ ubice koji nagoveštava da je to tek početak njegovih monstruoznih namera.

Pronalaženje nesvakidašnjeg ubice zahteva nesvakidašnjeg detektiva. Ali legendarni Hari Hule je otišao. Nakon što su ga otpustili, preselio se u Los Anđeles, gde namerava da pije do smrti – i na dobrom je putu da to ostvari. U svakom slučaju, nema nameru da se vrati u Oslo… sve dok žena koja mu je spasila život ne bude u velikoj opasnosti. Pomoći će joj jedino ako prihvati neobičnu ponudu privatnog detektivskog angažmana i vrati se u grad od kojeg ne može da pobegne.

Po povratku u Oslo, Hari okuplja tim sastavljen od druga iz detinjstva koji diluje kokain, korumpiranog policajca i nasmrt bolesnog psihologa. Ima deset dana da pronađe ubicu. Sat otkucava, a nad gradom se nadvija krvavi mesec…

5. „Mileva Ajnštajn: Teorija tuge“ (Slavenka Drakulić)

Slavenka Drakulić u ovoj knjizi uvodi čitaoce u unutrašnji svet ove talentovane i osetljive žene koja se u trenutku bolnog i ponižavajućeg raspada braka vraća suštinskim događajima svog života, svom odnosu sa komplikovanim, nepredvidivim i emocionalno nezrelim muškarcem i analizira zašto nije ostvarila svoje životne snove. To je univerzalna priča o ženi koja je u određenom trenutku morala da bira između ličnih ambicija i brige o porodici, a potom više nije bilo povratka.

6. „Zvezda nad prazninom“ (Dejan Stojiljković)

Dobitnik Andrićeve nagrade Dejan Stojiljković napisao je roman o neukrotivom geniju i misterioznoj smrti Branka Miljkovića.

Prateći poslednje tri godine Brankovog života, sa reminiscencijama na njegovo detinjstvo i rane godine, roman se bavi tragičnom sudbinom genijalnog umetnika u večitom sukobu sa svetom. Ovo je istovremeno priča o jednoj državi i njenoj Službi bezbednosti, ali i priča o izuzetnom pojedincu koji poput Prometeja donosi čovečanstvu vatru i svetlost života.

Autor bestselera „Konstantinovo raskršće“ i „Kainov ožiljak“ i scenarista kultne serije „Senke nad Balkanom“ u ovom romanu pokušava da odgovori i na ono suštinsko, najvažnije pitanje:

Ko je, zaista, bio Branko Miljković?

7. „Srž“ (Peđa Obradović)

O ovom romanu novinara Peđe Obradovića, književni kritičar Marjan Čakarević napisao je sledeće:

„Srž se može odrediti kao proza graničnog ili, možda i preciznije – prekograničnog iskustva. U prozu graničnog iskustva spada ceo onaj korpus dela koja svedoče o „gledanju smrti u oči”, kakve su knjige o ratu, svedočanstva o velikim pomorima, ili priče o doživljajima pojedinca, koji su, usled ovih ili onih razloga, ako se tako može reći, zavirili s one strane stvarnosti.

U svim tim pričama suočavanje sa smrću jeste stvar trenutka, ili kratkih odsečaka vremena, posle čega sledi osećanje užasa, bola, tuge ili doživljaj epifanije, ali život se, bilo da je to prikazano ili samo podrazumevano, nastavlja i želi, a ponekad i uspeva da se vrati u uobičajene tokove. Postoji, međutim, i manji korpus dela u kojima se sa smrću živi, gde je svest o njoj prisutna u svakoj reči. Gde smrt kao da je došla i stavila nogu u vrata. Takav je, recimo, Esterhazijev Dnevnik o gušterači. Ili Kintsugi tela Senke Marić. Takva je i knjiga Srž Peđe Obradovića.“

8. „Sreća je piti čaj s tobom“ (Mamen Sančes)

Marija del Karmen Sančes Perez je španska autorka, novinar i zamenik direktora španskog izdanja magazina „Hello“, koji je u vlasništvu njene porodice već tri generacije. Ovog puta nam donosi idealnu priču za opušteno popodne – prijatna, duhovita, bez ikakvih pretenzija osim da osigura dobar provod.“

Atikus Kraftsmen je mladi britanski džentlmen koji sve rešava uz šolju čaja. Radi u izdavačkoj kući koja generacijama pripada njegovoj porodici. Jednog dana otac traži od njega da otputuje u Madrid i ugasi mali časopis u kome radi pet veoma složnih žena, duboko očajnih pri pomisli da će uskoro biti otpuštene. Kada Atikus neobjašnjivo nestane u srcu tame unutrašnjosti Španije, sumnja pada na tih pet dama, spremnih na sve samo da ne ostanu bez radnog mesta.

Inspektor Mančego će biti zadužen da rasplete niti događaja u kojima se romantična komedija meša s najdirljivijom dramom, trilerski zaplet se završava vrhunskim književnim otkrićem svih vremena, gde teško postaje lako, a nevolje se utapaju u moru suza… od smeha.

9. „Estoril: Ratni roman“ (Dejan Tiago-Stanković)

Još jedan naslov Dejana Tiago-Stankovića koji je dospeo na ovu listu.

Smešten u luksuzni hotel Palasio u mondenskom letovalištu Estoril nedaleko od Lisabona, koji je tokom Drugog svetskog rata usled portugalske neutralnosti bio stecište mutnih radnji obaveštajnih službi zaraćenih strana, ali i izbeglica iz svih krajeva Evrope, Estoril je divan i potresan roman o egzilu, podeljenoj lojalnosti, strahu i preživljavanju. Gosti hotela su špijuni, pali kraljevi, pisci, nacisti, američke diplomate i Jevreji bez državljanstva, a portugalska tajna policija pažljivo nadzire posetioce, trudeći se da niko ne ugrozi neutralnost njihove zemlje.

Čitaoci će u holovima hotela i na plažama Estorila naići na Crnjanskog, Aleksandra Aljehina, Antoana de Sent Egziperija u razgovoru s jevrejskim dečakom tršave kose koji živi sam u hotelu, kao i na mnoge druge istorijske ličnosti koje su ovde našle utočište. Posebno interesantan lik je Duško Popov, dvostruki agent, poreklom s naših prostora, kojeg će upoznati Ijan Fleming i po uzoru na njega osmisliti lik Džejmsa Bonda.

Ovaj izuzetni roman prevođen je na više jezika i preporučena je lektira u školama u Portugalu.

10. „Pustinjski princ“ (Piter V. Bret)

Prošlo je petnaest godina od završetka rata s demonima, stvorenjima tame koja su od pamtiveka lovila noću i predstavljala pravu pošast za čovečanstvo. Junaci koji su se pojavili kada su bili najpotrebniji ljudskom rodu ušli su u legendu. Preživeli se trude da umaknu iz njihove senke.

Maslina Papirdžija i Darin Stog su odrasli u novom, mirnom svetu. Demoni su gotovo sasvim istrebljeni, ali opasnosti i dalje vrebaju decu junaka.

Vojvotkinja Liša Papirdžija isplanirala je čitav život svojoj ćerki Maslini, uvalskoj princezi, kako bi je pripremila da nasledi presto. Što je majka više pritiska, to se Maslina više buni protiv uloge koju su joj namenili.

Darin se suočava s drugačijim problemima. Iako može da živi kako želi, svejedno nosi porodično nasleđe kao teret. Nije lako biti sin čoveka koji je, kako kažu, spasao svet. Svi od Darina očekuju da postigne nešto značajno, ali on samo ume odlično da se krije i to je sve.

Kada Maslina i Darin jedne noći izađu iz kruga zaštitnih čini, saznaće da nisu svi demoni nestali, a oni preživeli žude za osvetom. Samo kockice znaju kako će se dalje razvijati događaji kada Maslina i Darin pođu da traže svoj životni put – taman na vreme da ponovo spasu svet.

Došli smo i do kraja naše liste trenutno najpopularnijih beletrističkih dela, kao što vidite imate širok izbor naslova, od putopisa i komedija do krimića i fantastike, te verujemo da neće biti problem da „proberete“ nešto interesantno i vredno vašeg vremena.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti