Претрага
Претрага
Close this search box.

Kompozicija Novosađanke Hristine Šušak biće izvedena na Bijenalu u Veneciji

Izvor: Tanjug video skrinšot

Kompozicija mlade novosađanke Hristine Šušak biće izvedena u oktobru u okviru muzičkog programa Bijenala – Međunarodne izložbe umetnosti koja počinje 20. aprila u Veneciji i traje do 24. novembra.

Šušak je Tanjugu precizirala da se prijavila na internacionalni konkurs za umetnike mlađe od 30 godina raspisan za Bijenale u Veneciju.

-Odabrali su nas petoro od 350 mladih kompozitora. Moje učešće u Veneciji obuhvata boravak na rezidenciji koja je počela u martu i traje do septembra. Baš sada stvaram kompoziciju za gudački kvartet koja će trajati 30 minuta – kazala je Šušak.

Ona je naglasila da je Veneciji kroz sastanke sa ostalim mladim kompozitorima razvila ideju za kompoziciju.

-Prija mi boravak na rezidenciji u Veneciji, i već sam osmislila kompoziciju. Reč je o savremenoj konceptualnoj muzici. Pored tog gudačkog kvarteta koristićemo i ozvučenje i elektroniku. Biće to zapravo miltimedijalno delo – otkriva Šušak.

Hristina je sa sedam godina počela da svira na violini, u osmoj je napisala svoju prvu kompoziciju, a u petnaestoj je komponovala.

“Preludijum i fugu” za gudački orkestar, delo koje je izvedeno na završnom koncertu takmičenja mladih kompozitora u Cirihu 2013. Te godine ona počinje studije kompozicije i muzičke teorije na Univerzitetu za muziku i izvođačku umetnost u Beču, u klasi profesora Herberta Lauermana, a 2019. ih završava i stiče zvanje magistra umetnosti.

Šušak je pisala muziku za predstavu za Narodno pozorište u Beču, za orkestar koji je nastupao u Filharmoniji u Parizu….

Pisala je muziku i za Paris Fashion Week. Njene kompozicije su izvođene u Japanu.

-Bavim se komponovanjem iz srca. Sve bih to radila i da nemam te uspehe – kazala je Šušak. Srbiju će na 60. Bijenalu – Međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji, od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine, predstavljati projekat “Exposition Coloniale” umetnika Aleksandra Denića i kustoskinje Ksenije Samardžije.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti