Претрага
Претрага
Close this search box.

Koncert Dečijeg operskog studija SNP-a povodom Svetskog dana muzike – 65 mališana izvodi najzahtevnije operske arije

Na velikoj sceni Jovan Đorđevic; foto: SNP

Srpsko narodno pozorište ove godine će Svetski dan muzike i kraj uspešne sezone obeležiti posebnim koncertom Dečijeg operskog studija. Na velikoj sceni Jovan Đorđević, 21. juna u 19 sati, čak 65 mladih izvođača iz Novog Sada, mlađih od 14 godina, predstaviće se publici izvođenjem najlepših i najzahtevnijih operskih arija, uz bogat plesni i dramski program.

Na repertoaru su odlomci iz Bizeove opere “Karmen“, arija Kasta diva iz Belinijeve opere “Norma”, zatim Valcer pahuljica iz “Krcka Oraščića, P. I. Čajkovskog, arija Kalafa, Nesun dorma, Skarpija i Te Deum, iz Pučinijevih opera “Turandot” i “Toska”, završno kolo iz opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, i mnogih drugih operskih dela, uz gostovanje prvaka opere baritona Željka Andrića i soprana Danijele Jovanović.

Dečiji operski studio je sastavni deo ansambla opere SNP-a i čini ga 80 talentovanih članova uzrasta od 5 do 14 godina. Deca sedmično prolaze kroz šest sati intenzivnog treninga, savladavajući muzičke, plesne i glumačke tehnike. Već sada su sposobni da iznesu preko četiri sata zahtevnog repertoara, uključujući arije iz najzahtevnijih operskih dela.

Sa prvakom opere Željkom Andrićem; foto: SNP

Srpsko narodno pozorište, najstariji teatar u Srbiji, već dve godine neguje nove mlade izvođače kroz ovaj jedinstveni program.

– Osim što su postali svojevrsni brend Novog Sada, Dečiji operski studio omougućio nam je da unapredimo opersku produkciju SNP-a. Sa učešćem dece u predstavama kao što su Toska, Karmen, ili Karmina Burana, zaokružujemo viziju autora jer su te deonice originalno pisane za decu. SNP je jedno od retkih pozorišta u ovom delu Evrope, koje najzatevnija operska dela može da izvede u punom obimu – rekao je Željko Andrić, direktor opere SNP-a.

Verica Pejić, rukovodilac Dečijeg operskog studija, kaže da su se najmlađi novosadski umetnici već dokazali u klasičnom operskom repertoaru SNP-a, na veliko oduševljenje publike.

– Naš peti solistički koncert biće poseban po tome što će repertoar biti prilagođen i deci i odraslima. Uz Letnju uvertiru, oživećemo slatke uspomene na početak raspusta i leta. Rad sa ovom divnom decom je inspiracija sama po sebi. Oni su pravi umetnici u nastajanju – kaže Pejić.

Solistkinja Valentina Keleman; foto: SNP

Režiserka i scenaristkinja “Letnje uvertire” je Jelena Beba Balašević, a korografiju je pripremila Verica Kozarev.

Ulaznice za ovaj jedinstveni umetnički spektakl mogu se kupiti po ceni od 400 dinara na blagajni SNP-a ili putem interneta na www.snp.org.rs.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti