Претрага
Претрага
Close this search box.

Kulturni centar Novog Sada: Održana radionica za decu u okviru projekta “Deca od hleba”

Foto: kcns

U nedelju 24.12. 2023. godine održana je zadnja radionica za decu u ovoj godini u okviru projekta „Deca od hleba“. Projekat je trajao od septembra do decembra 2023. godine u KS „Eđšeg“, staračkom domu Novo Naselje, Tribini mladih i Likovnom salonu Lulturnog centra.

Kulturni centar Novog Sada je realizovao projekat u saradnji sa Savezom gluvih i nagluvih Vojvodine, UNHCR-om i Gerontološkim centrom Novi Sad. U okviru programa realizovana je druga inkluzivna umetnička kolonija, autorska izložba Karima Nsengijumva iz Burundija, grupna izložba korisnika Gerontološkog centra Novo naselje autora Miroslava Gravonje „Vojvodina i njena plodna ravnica“, radionice stripa za gluvu i nagluvu decu koje su vodili Ilija Berić i Bosanka Radišić i kreativne radionice i radionice oblikovanja gline na kojima su deca učestvovala zajedno sa korisnicima gerontoločkog centra Novo naselje koje je vodila Milica Sekelji. U programu su učestvovali i umetnici koji su nekada bili štićenici Dečjeg sela, kao i umetnici iz Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine, deca iz OŠ „Miloš Crnjanski“, polaznici škole tipografije „Antićevi dani“, likovno-edukativnih radionica KS „Eđšeg“ i škole akvarela KS „Barka“.

Foto: kcns

Projekat je nastao iz likovno-edukativnih radionica koje Kulturni cetar Novog Sada realizuje u Eđšegu još od 2017. godine. Likovno-edukativne radionice za decu su prvi kontinuirani program sa kojim je stara streljana Eđšeg – Jedinstvo započela svoj novi kulturni život. One su bile prvi program sa kojim je Kulturni centar Novog Sada aktivno krenuo u realizaciju programskih aktivnosti koje doprinose decentralizaciji kulturnih sadržaja koji se izmeštaju iz centra grada i ustanova kulture na nove lokacije i nove objekte kojima se menja ili prilagođava namena u skladu sa kulturnom strategijom grada Novog Sada. Specifičnost radionica od samog početka je njihova inkluzivnost jer u njima pored nadarene dece jednako učestvuju deca iz Dečjeg sela, Centra za socijalni rad i hraniteljskih porodica. Godina prvog jubileja kada radionioce proslavljaju 5 godina uspešnog rada se poklopila sa godinom titule Evropske prestonice kulture. To nam je bila inspiracija da kreiramo poseban program gde smo sa umetnicima i publikom podelili šta smo sve postigli u radu sa decom iz osetljivih grupa. Spojili smo afirmisane umetnike i decu u kreativnim stvaralačkim procesima, prikazali i demonstrirali načine rada iz raznih likovnih tehnika. Program je bila deo zvaničnog programa Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 u okviru Programskog luka Druga Evropa.

Foto: kcns

Projekat „Deca od hleba“ je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti