Претрага
Претрага
Close this search box.

LIČNO I KOLEKTIVNO PRESABIRANJE Izložba fotografija “Objektivno” u petak u Muzeju Vojvodine

Foto: Jovan Vajdle/Ustupljene fotografije

Deseta izložba fotografija “Objektivno” biće otvorena u petak, 23. decembra u 19 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37) i predstaviće sublimaciju radova koji su proteklu deceniju izlagani u okviru istoimene novogodišnje izložbe.

Na izložbi će biti prikazano 160 fotografija od 65 autora po izboru selektora ovogodišnje, jubilarne izložbe, fotoreportera i umetničkog fotografa, Martina Candira.

Na izložbama je tokom protekle decenije bilo prikazano više od 600 vrhunskih radova od 106 renomiranih fotoreportera i fotografa. Izlagači su, uz tradicionalno najzastupljenije nekadašnje i sadašnje fotoreportere “Dnevnika” i “Mađar soa”, dopisnici velikih srpskih medija iz Vojvodine. Takođe, značajan broj radova potpisali su i autori iz Vojvodine koji žive u inostranstvu.

Izložbe “Objektivno” su do sada, sem Novog Sada, bile prikazane u Kikindi, Somboru i Nižnjem Novgorodu. Prvi domaćin bio je Kulturni centar Novog Sada, a potom je osam puta njen domaćin bio Muzej Vojvodine.

Muzejski savetnik Darjuš Samii u katalogu izložbe istakao je da među mnogim pokušajima da fotografija dobije zasluženo mesto, u Novom Sadu koji je ove godine ovenčan titulom evropske prestonice kulture, izdvaja se ova manifestacija koja je od fotoreporterske nove godine prerasla u retrospektivnu godišnju izložbu.

Samii je ukazao i da etimologija reči jubilej potiče od latinskog glagola veseliti i radovati se, što je slučaj i sa svim učesnicima dugog procesa nastajanja ove izložbe.

Održati na okupu fotoreportere svih ovih godina i pronaći za njihov rad mesto pod svodovima Muzeja Vojvodine nije bio nimalo lak zadatak. Pored svečanih nota kojim je obeležen ovaj jubilej, to je ujedno trenutak za lično i kolektivno presabiranje, momenat nakon kojeg se nastavlja utabanom stazom napred ili u pravcu novih vizija i ideja.

Organizatori ovogodišnje izložbe su Muzej Vojvodine i Foto asocijacija Vojvodine uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Ulaz na izložbu je besplatan, a svi zainteresovani je mogu pogledati do sredine januara 2023.

Blic

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti