Претрага
Претрага
Close this search box.

Matica srpska i Kulturna stanica Barka predstavljaju: Veče posvećeno Anici Savić Rebac

Foto: ksbarka/ Jelena Ivanović

Saradnja Matice srpske i Mreže kulturnih stanica u okviru projekta “Matica srpska: u susret publici” nastavlja se u Kulturnoj stanici Barka.

U četvrtak, 20. juna u 19 časova, održaće se predavanje o Anici Savić Rebac, čuvenoj pesnikinji i jednoj od najobrazovanijih žena s početka 20. veka, uz Isidoru Sekulić i Kseniju Atanasijević.

Sa 12 godina je prevodila Šelija, a prvi prevodi su objavljeni u “Brankovom kolu”. Već sa 14 godina je počela da sama piše poeziju, koja je takođe objavljena u uglednom književnom listu. Čitala je na engleskom, francuskom, grčkom, latinskom i nemačkom jeziku.

Njena nastojanja da prouči i našim čitaocima približi helensku književnost, zahvaljujući upravo njoj više nije bila posmatrana kao junački ep već kao jedan teatar o ljubavi, ako posmatramo u neoplatonističkom duhu.

Književna i filozofska reč Anice Savić Rebac je nedovoljno proučena, a zbog njenog značaja na celokupnu kulturu 20. veka, ne samo Novog Sada već i na području srpske književnosti a i evropskog konteksta srpske književnosti i same evropske književnosti, Matica srpska smatra da je neophodno da se o Anici Savić Rebac što više čuje i što više zna.

O Aničinom životu i poeziji govoriće msr Sanja Perić, a o njenim esejističkim razmišljanjima, vezi sa Maticom srpskom i melanholičnoj sudbini koja ju je na kraju odvela u samoubistvo, čućete od dr Svetlane Milašinović.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti