Претрага
Претрага
Close this search box.

Međunarodni festival animiranog filma u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu

Treći Međunarodni festival animiranog filma dece i mladih „Multi most fest“ održaće se u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu od 30. septembra do 2. oktobra.

Ove godine na konkurs „Multi most festa“ je stiglo 1087 filmova iz 90 zemalja. Selekciona komisija, koju predsedava dr.um. Snežana Trstenjak, a među čijim članovima su tri studenta Akademije umetnosti, napravila je izbor od 63 filma koji su ušli u zvaničnu selekciju i biće prikazani tokom tri festivalska dana.

Selekciona komisija se trudila da budu zastupljeni različiti stilovi i tehnike animacije.

Najzastupljeniji su evropski filmovi, ali su u selekciju ušli i filmovi iz nama udaljenih delova sveta sa Filipina i Novog Zelanda, koji nose drugačiju estetiku, naveli su iz Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Članovi stručnog žirija biće: Roberto Paganeli, animator, režiser, kinopedagog, pokretač asocijacije „Otomani“ iz Italije, Goran Dujaković, režiser, scenarista, strip crtač, karikaturista, i vanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, osnivač i direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjoj Luci iz BiH i Milan Marić, reditelj animiranih filmova iz Srbije.
Radionice animacije vodiće Alesija Vekjo i Roberto Paganeli iz Italije.

Pored Akademije umetnosti, partner festivala je Kulturni centar Novog Sada. Festival su podržali: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Gradska uprava za kulturu Novog Sada, Opština Sremski Karlovci, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Iranski kulturni centar u Beogradu.
Festival je uvršten u program obeležavanja Evropske godine mladih 2022.

Pored rada u selekcionoj komisiji, studenti Akademije umetnosti će učestvovati u radu studentskog žirija, koji će zajedno sa Stručnim žirijem oceniti studentsku kategoriju.

Za studente sa modula Animacija i vizuelni efekti raspisan je nagradni konkurs za izradu animiranog klipa festivala. Nagradu u iznosu od 15 000 dinara, osvojile su studentkinje druge godine Tijana Golušin i Kristina Stanković.

Klip su izradile pod montorstvom Leona Aksina, stručnog saradnika sa Katedre za audio – vizuelne medije Departmana dramske umetnosti Akademije umetnosti Novi Sad.

eKapija.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti