Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Saksofon je poznat kao instrument u ansamblima zabavne muzike, a pogotovo u džezu, ali Vuk Petrović, 16-godišnjak iz Novog Sada koji dolazi iz muzičke porodice, uči klasični saksofon i razbija stereotipe da je ovo isključivo zabavni instrument. 

Crni dečak sa saksofonom u ruci, učenik Muzičke škole “Isidor Bajić”, iako vrlo mlad, iza sebe ima brojne nagrade. Saksofon je počeo da svira sa 10 godina, a za NS Uživo je objasnio je razliku između klasičnog i onog na koji smo navikli da čujemo.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Sa klasičnim saksofonom se uglavnom sviraju klasične kompozicije. Svi su navikli da saksofon svira u džez orkestrima, džez muzika, ali mnogi kompozitori pišu klasične kompozicije za saksofon, na primer Volfgang Jakobi- rekao je Vuk.

Samo ove godine, Vuk je imao pet onlajn takmičenja. Na svakom je osvojio prvu nagradu- Pariz, Moskva, Beograd, Smederevo… Svakog dana vežba oko tri sata, a sviranje saksofona traži jaku spremu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vuk dolazi iz muzičke porodice- njegov otac je proslavljeni tenor i prvak Opere Aleksandar Petrović, a njegov stariji brat svira klavir. Za saksofon se odlučio dok je slušao muziku sa roditeljima i kaže da ne žali za odluku da svira upravo ovaj instrument. Ali, kroz osmeh pun samopouzdanja nam je u poverenju rekao da se u klaviru nije pronašao i da je jedan od razloga za to bio da je sviranje saksofona “lakše” od klavira.

Dok čisti svoj saksofon nakon odsvirane kompozicije, dodaje da sebe za deset godina vidi kao najboljeg saksofonistu.

Vuk Petrović ima 16 godina i iza sebe ima veliki broj takmičenja; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments