Претрага
Претрага
Close this search box.

Najtraženija roba 1968. godine na čuvenom Najlonu nisu bile čarape, a ni antikviteti, već nešto neočekivano za mirni Novi Sad

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ko barem jednom nije bio na Najlonu i kupio nešto uskraćen je za jedno iskustvo. Za Novosađane je ovo kultno mesto, a ne pijaca. Nakon što je osnovana početkom šezdesetih godina minulog veka, privlačila je pažnju mnogih. A naročito 1968. godine, kada su novosadska policija i sudije imala pune ruke posla upravo zbog prodavaca na njoj. 

Pred kraj šezdesetih najtraženiji i najprodavaniji predmet nije bila ploča neprikosnovenih Bitlsa, čarape, goblen sa izvezenim Titovim likom ili zaječarski “Kristal”, već- pištolj!

Te godine grupa Novosađanki švercovala je iz Čehoslovačke ispod širokih suknji pištolje, pod pretpostavkom da ih pogranična milicija neće dirati. Oružje je dalje išlo širom Vojvodine i Kosmeta.

Međutim, na mađarskoj granici “pale” su Ljubica Nikolić koja je kod sebe imala 5 pištolja, Mira Dan je švercovala 9, Anđela Jovanović 6 pištolja, Stojanka Dumitrov sa 125 metaka i 8 pištolja, Ana Kiš kod sebe je imala 4 pištolja, Marija Predin bila je kupac 9 pištolja, a Roza Manojlović čak 10 komada. U unosan posao bilo je umešano 25 Novosađana, za koje je bilo utvrđeno da su se bavili ovim poslom. U sudu se nalazilo oko 200 zaplenjenih pištolja različitih marki i kalibara, prenosi Yugopapir.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Napunio sam torbu namirnicama: čokoladom, kakaom, kavom, konjakom, “vegetom” i još nekim namirnicama, koje sam prodao. S dobivenim novcem otišao sam do Beča i ondje kupio ženskih odjevnih predmeta. Prodao sam ih u Bratislavi i Brnu. Tako sam putovao tri puta, a četvrti put kupio sam uz ostalo pištolj marke “Zbrojevka”, kalibra 6,35 milimetara. Od tamošnjih vlasti dobio sam odobrenje da ga mogu odnijeti kući. Prodao sam ga za 20.000. Onda sam opet putovao i kupio šest pištolja ljudima koji su mi u Novom Sadu dali dozvolu za nabavku oružja… Za svaki prodani pištolj dobivao sam 50.000 starih dinara- ispovest je Toše Vasiljevića, muzičara bez angažmana koji je švercovao pištolje.

Kazna je bila sto hiljada dinara, odnosno tri godine zatvorske kazne, a novine navode da se “verovatno nikad neće tačno saznati koliko je oružja ilegalno doneseno u zemlju”.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

Izvor: Yugopapir

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Neplatisa
22.05.2021 20:25

Ima pistol

Gost
Станко
23.05.2021 05:57

На Најлони се може наћи оружје. А ја га не видех. Гледат ћу.

Gost
Beli
23.05.2021 13:52

Nista bez tenka

Gost
Cenejska ulica treba da se siri.
23.05.2021 14:18

Polovni kondomi

Povezane vesti