Претрага
Претрага
Close this search box.

Najznačajniji strip događaj u regionu od 28. oktobra u Novom Sadu

Izvor: Remix-comix.com

Konferencija “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost”, u okviru međunarodnog projekta Remix Comix, biće održana od 28. do 30. oktobra u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, u okviru programa “Comics City Project” Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, najavili su organizatori.

U okviru konferencije održaće se niz predavanja, radionica, seminara i razgovora o tome kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima – u javnim prostorima, muzejima, na ulicama i u medijima.

Konferenciju otvara poznata austrijska strip autorka Uli Lust, koja se u svojim radovima bavi pitanjima grafičkog (strip) novinarstva, ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope.

Prezentacije i radionice u okviru konferencije će voditi poznati svetski autori i autorke kao što su Akinori Oiši (Japan), Alekandar Zograf (Srbija), Džanan Marašligil (Turska/Holandija), Boris Stanić (Srbija) i Kuš!-kolektiv iz Letonije.

Međunarodni projekat “Remix Comix”, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine.

Pored Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stićting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike.

Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima.

Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

Tajnug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti