Претрага
Претрага
Close this search box.

Novi Sad je u 19. veku napredovao zahvaljujući ovim ženama

Foto: Wikimedia Commons

Judita Horovic i Katarina Milovuk su dve Novosađanke koje su obeležile istoriju ovog grada. O njima nema mnogo podataka, ali oni najvažniji su ipak ostali zapisani. 

Judita Horovic (1787-1857) je bila prva samostalna preduzetnica u Novom Sadu. Poticala je iz imućne jevrejske porodice, a njeno ime se vezuje za borbu za javni rad žena. Judita Horovic- jedino žensko ime koje je stajalo u popisu glavešina novosadskihjevrejskih porodica kao trgovkinje prehrambenom robom. Time je pokazala da obrazac po kojem je ženina uloga tog doba bila samo jedna, može da se menja.

Sa grupom istomišljenjica Judita 1848. godine predaje zahtev Magistratu zahtev za osnivanje prve ženske organizacije u Novom Sadu. Njeno udruženje “Novosadsko izraelitsko dobrotvorno žensko društvo” počeće sa radom 1876. godine. Pomagalo je siromašnima i kontinuirano je radilo do izbijanja Drugog svetskog rata.

Juditi Horovic u Novom Sadu, u kojem je živela i u kojem je sahranjena, nikada nije podignuto obeležje.

Katarina Milovuk bila je dobrotvorka; foto: Vesti online

Katarina Milovuk, rođena kao Ekaterina Đorđević, bila je učiteljica Drage Mašin i Nadežde Petrović. Rođena Novosađanka, od malena je imala svoj stav. Školovala se u Beogradu i Odesi.

Bila je suosnivačića Kola srpskih sestara, a svojim govorom je privukla čak 3.000 dama iz najuglednijih beogradskih kuća. Zaslužna je i za osnivanje Ženskog muzičkog društva, Beogradskog ženskog društva i Ženske radeničke škole sa “Pazarom” na kome su prodavani radovi učenica. Cilj ove škole je bilo osposobljavanje devojaka od 13 do 17 godina da same zarađuju i budu nezavisne.

Tokom života je bila više puta odlikovana medaljama i ordenjima, a jedan od njih je Medalja kraljice Natalije. Preminula je 1913. godine.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti