Претрага
Претрага
Close this search box.

Novi Sad postao i prestonica „Bajki budućnosti”, na 20 lokacija biće odigrano 40 predstava

Foto: NSEPK/M. Pudić

Džinovske pozorišne lutke, predstave, opere za decu, koncerti i izložbe, trupe koje su među najboljima u Evropi, književna i druga magična putovanja – Novi Sad postaje prestonica bajki i priča, jedinstveno pozorišno iskustvo za sve.  

Više od 200 umetnika iz 14 zemalja, kroz gotovo 40 predstava, na više od 20 lokacija daće starim pričama novo ruho, ali i doneti nove, jedinstvene, savremene bajke. Uz ugledne domaće autore, poput Kokana Mladenovića, Srpska Atina će ugostiti i neke od najznačajnijih pozorišnih trupa za decu iz Evrope, poput Dablinskog pozorišnog festivala, kolektiva Ameno iz Španije, Grus Grus Teatra iz Finske, Lutkovnog gledališča iz Slovenije, češkog Alfa Teatra i mnogih drugih. 

Foto: Pozorište mladih

Novi programski segment do 15. maja će aktivirati domove pozorišnog sveta – Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, potom pet kulturnih stanica, ustanove kulture i škole u gradu i okolini – u Futogu, Kaću, Budisavi, Kovilju, Veterniku, Rumenki, Bukovcu, kao i trgove i parkove širom grada.

-Prvi put u Novom Sadu i šire, na ovaj način i u ovom kapacitetu, biće predstavljene bajke i priče kao najstarije kulturno nasleđe celog sveta, na kojima su odrastale generacije. Povezujući lokalne i evropske aktere, renomirane predstavnike pozorišne scene, Srpska Atina će svima, od najmlađih do najstarijih, ponuditi jedinstveno iskustvo teatra i priča- rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković. 

Ne samo da, kao prvi ovakav događaj, „Bajke budućnosti” obuhvataju četiri festivala, celodnevne događaje, renomirane, ali i mlade umetnike i umetnice, pozorišne spektakle na ulicama grada, nego će iznedriti i prve „Novosadske pozorišne igre”.  

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti