Foto: Facebook

Turističko-kulturna aplikaciji “Putevima žena” koju je osmislila i javnosti nedavno predstavila organizacija IRIDA- Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman.

“Putevima žena“ je aplikacija za mobilni telefon koja vas vodi u šetnju po Novom Sadu, po lokacijama na kojima su živele i radile istaknute žene, istovremeno vas informišući o njima i njihovim životnim dostignućima. To je način da se ove žene sačuvaju od zaborava, da nove generacije uvide značaj tzv. „ženske istorije“ tj. sve ono što su žene stvorile u prošlosti a nije dovoljno vidljivo, kažu iz ove organizacije.

IRIDA je povodom aplikacije organizovala u petak, 15.jula u Novom Sadu, javno vođenu šetnju po ovim lokacijama tokom koje će posetioci moći da saznaju više o životima žena koje su obeležile prošlost Novog Sada i Srbije. Šetnja počinje u 19.00 časova ispred Novosadske sinagoge.

Žene koje ćete upoznati kroz ovu aplikaciju i šetnju Novim Sadom su Mileva Marić, Marija Trandafil i Dafina Natošević, Judita Horovic, Savka Subotić, Eržika Mičetakova, Milica Tomić, sestre Milica i Anka Ninković i Jelica Belović Bernadžikovska.

Foto: Facebook IRIDA

IRIDA je, tim povodom, Gradu Novom Sadu predložila da zajednički obeleže ove lokacije i da Grad Novi Sad tako doprinese kulturi sećanja na istaknute žene. Prvi razgovori sa gradskim vlastima su već obavljeni, a očekuju i nastavak komunikacije. Saradnja sa Kancelarijom Evropske prestonice kulture (EPK) je uspostavljena pa će priče o ovim ženama biti deo kulturne ponude u okviru EPK aktivnosti.

IRIDA će aplikaciju dopunjavati pričama o znamenitim ženama iz drugih gradova Vojvodine, Srbije a potom i Evrope.

Aplikaciju je moguće skinuti na Google Play-u i na App Store-u.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments