Претрага
Претрага
Close this search box.

Novosadski džez festival od 10. do 12. oktobra: Siril Ema, Kamila Džordž, Julia Hulsman i mnogi drugi

Foto: Ilija Pejoski

Novosadski džez festival biće održan od 10. do 12. oktobra na velikoj sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i nastupiće svetske zvezde poput Siril Eme, Kamile Džordž i Antonia Sančeza, saopštili su danas organizatori.

Kako je navedeno, festival je ove godine počeo ranije realizacijom pratećeg programa, a u okviru glavnog nastupiće velike svetske zvezde kao što su Siril Ema, Kamila Džordž, Antonio Sančez, Julia Hulsman, Munir Hosn i Elas, Balance Tribute Trio, predvođen pijanistom, Antoniom Faraom.

Tradicija Novosadskog džez festivala se nastavlja nastupom Jam session – a u pozorišnom klubu “Trema” svake večeri po završetku koncertnog programa.

Nakon koncerta sastava Sonic kitchen, ljubitelje džeza očekuje još predfestivalskih sadržaja.

Sledeći Džeztvrtak, uz slobodan ulaz, zakazan je za 26. septembar u Gradskoj koncertnoj dvorani i nastup sastava “Fish in Oil”.

Ovaj sastav nastupiće na čelu sa kompozitorom i gitaristom Bratislavom Bracom Radovanovićem.

Do sada su objavili pet albuma, a aktuelnu postavu čine saksofonisti Đorđe Kujundžić i Rastko Uzunović, kontrabasista Branislav Radojković, bubnjar Feđa Franklin i Aleksandar Radojčić na udaraljkama.

Pored nacionalnih džez festivala kao što su BJF, Nishville, Novosadski džez festival, Pančevo, Kragujevac, nastupali su i na regionalnim festivalima kao što su Sarajevo Jazz Festival, Ljubljana Jazz Festival, Garana, Temišvar…

Nastupali su sa brojnim značajnim domaćim i stranim imenima poput Marka Ribota, Bojana Zulfikarpašića, Matije Dedića i Vasila Hadžimanova.

Antonio Farao i Vladimir Konstadinović održaće master klas, poslednjeg četvrtka pred festival, u pozorišnom klubu “Trema” u sklopu Srpskog narodnog pozorišta.

Prateći program za decu “Džezerići” biće održan 7. oktobra u Gradskoj koncertnoj dvorani, a ogleda se u veoma popularnoj radionici za decu tokom koje džez muzičari upoznaju najmlađe sa stilom koji savremeni svet smatra “klasikom dvadesetog veka” – džez muzikom.

U projektu “Džez za decu” učestvuju renomirani džez muzičari i pevačica Ljiljana Sađil koja ima i ulogu naratora.

Svi prateći programi, kako za odrasle, tako i za decu, besplatni su i otvoreni za javnost.

Glavni program 10. oktobra otvoriće Antonio Farao sa Balance Tribute Triom.

“Tokom svoje karijere koja traje više od 35 godina, etablirao se kao jedan od najcenjenijih džez pijanista na međunarodnoj sceni. Faraoov stil je jedinstven: besprekorno tehničko znanje, neobuzdana kreativnost, uzbudljiva vitalnost i izvanredne ritmičke veštine”, naveli su organizatori.

Iste večeri u 22 časa nastupiće poznata nemačka džez pijanistkinja Julija Hulsman.

“Sa svojim kvartetom, Julia Hulsman predstaviće publici festivala jedinstveni pijanistički izraz u raznolikom programu skoro isključivo originalne muzike, koju su komponovali ona i njene kolege – tenor saksofonista Uli Kempendorf, Mark Muelbauer na kontrabasu i bubnjar Hajnrih Keberling”, naveli su organizatori o Hulsman.

Bubnjar Antonio Sančez, četvorostruki dobitnik nagrade Gremi i čovek koji je zaslužan za muziku iz filma “Čovek ptica” nastupiće 11.oktobra

U 22 časa nastupiće producent, kompozitor i multiinstrumentalista, Munir Hosn koji donosi interesantnu mešavinu džeza Brazila, Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

“Na Novosadski džez festival dolazi sa četiri talentovane instrumentalistkinje koje mu se pridružuju kako bi oživele njegove najnovije i neobjavljene kompozicije. Predstaviće tom prilikom izvrstan repertoar koji ce biti deo njegovog sledeceg albuma”, navedeno je o Hosnu.

Džez vokalistkinja iz Francuske Ema Siril nastupiće 12. oktobra.

“Njen album Move On iz 2019. sadržao je obrade pesama Stivena Sondhajma, od koga je dobio i pohvale, a njena verzija pesme “Marry Me a Little” sa tog albuma, bila je nominovana za Gremi nagradu.

Pored nominacije za ovu prestižnu nagradu, Siril je pobedila na takmičenju džez festivala u Montreu 2007, bila finalistkinja Međunarodnog džez takmičenja Thelonious Monk 2010. i pobedila na Međunarodnom takmičenju džez vokala Sara Von 2012″, naveli su organizatori o Siril.

Novosadski džez festival zatvara u 22 časa 12. oktobra još jedna velika džez zvezda, Kamila Džorž.

“Ova višestruko nagrađivana saksofonistkinja, kompozitorka i bendliderka već godinama vlada novom londonskom džez scenom. Njeni jaki kulturni koreni i ljubav prema spajanju afričke i zapadne muzike uticali su na njen jedinstven stil”, navedeno je u saopštenju.

tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага