Претрага
Претрага
Close this search box.

OBELEŽEN SVETSKI DAN SRPSKOG KOLA Novosađani zaigrali „kolubarski vez” na Pozorišnom trgu

Foto: Grad Novi Sad

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je u Svečanoj sali primio dobitnike priznanja, predstavnike učesnika i organizatore manifestacije koja se organizuje povodom obeležavanja Svetskog dana srpskog kola i 15. Festivala zlatnih ansambala Srbije. Folklorni ansambl “Vila” i SKUD “Železničar” organizuju manifestaciju kojom se promoviše, neguje i čuva kolo kao nematerijalno kulturno nasleđe koje se na UNESKO listi nalazi od 2017. godine.

Pozdravljajući prisutne Dalibor Rožić istakao da je negovanje različitosti i kulturno-istorijskog nasleđa, u saradnji sa celokupnom društvenom zajednicom, jedna od osnovnih karakteristika Novog Sada.

Foto: Grad Novi Sad

– Tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije, verovatno najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice. Činjenica je da su Srbi narod sa bogatom tradicijom, koji je, zbog spleta različitih istorijskih okolnosti, bio suočen sa velikim iskušenjima njenog očuvanja, pa su mnogi običaji izgubljeni, ili potisnuti. Zato je danas prisutna izraženija težnja da se mnogi zaboravljeni običaji obnove i utkaju u kontekst savremenog života. Iz istog razloga, ovakvi dođaji nisu samo kulturno-umetnička manifestacija i pokazatelj bogatstva srpske kulture, već i svedočanstvo da smo opstali kao narod, da je narodni duh neuništiv i da prave vrednosti uvek pobede na kraju. Srpsko kolo je, pored gusala i slave, uvršteno na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta i kao takvo treba da se neguje i promoviše. Zato što podrazumeva učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost, ono je ogledalo sabornosti i najlepša je slika koju ćemo danas poslati u svet- rekao je Rožić.

Foto: Grad Novi Sad

Prisutnima se potom obratio predsednik Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i rukovodilac novosadskog ansambla “Vila” Milorad Lonić ističući da je namera ove manifestacije da se građanima približi lepota našeg tradicionalnog nasleđa, jača zajedništvo i vera u zajedničku budućnost.

Ovim povodom dodeljena su najviša priznanja Saveza za doprinos negovanju i održivom razvoju nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, a plaketa Saveza pripala je Gradu Novom Sadu za podršku u realizaciji vizije i misije Saveza, a posebno projekata „Svetski dan srpskog kola” i „Festivala zlatnih ansambala”.

Foto: Grad Novi Sad

U okviru obeležavanja Svetskog dana srpskog kola, Novosađani su imali priliku da zaigraju srpsko kolo „kolubarski vez” na Pozorišnom trgu, zajedno sa vrhunskim igračima, pobednicima na regionalnom nadmetanju u izvođenju srpskog kola.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti