Претрага
Претрага
Close this search box.

Osim što je iza Jovanke Broz ostalo 676 haljina, ostale su i brojne umetnine koje će Novosađani moći da vide od srede u Galeriji Matice srpske

Foto: GFC/Novosti.rs

Nakon smrti Jovanke Broz, jedne od najbitnijih žena u 20. veku u bivšoj Jugoslaviji, u Muzej Jugoslavije su stigle njene slike i predmeti, a s obzirom na loše uslove u kojima su se nalazile, one su restaurirane u Odeljenju za konzervaciju Galerije Matice srpske u toku 2019. i 2020. godine.

Osim što je iza ove dame ostalo 1100 odevnih predmeta, Jovanka Broz imala je i ljubav prema umetnosti. U fokusu izložbe “Partizanka i Fragonar”, koja će biti predstavljena u Galeriji Matice srpske od 18. maja do 28. avgusta, nalazi se 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza.

Foto: Printscreen/Youtube/Objektiv.rs

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Izložba je nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije u okviru programskog luka „Heroineˮ Evropske prestonice kulture. Cena ulaznice je 200 dinara.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vera
15.05.2022 02:58

Harizmaticna zena! Legenda!

Povezane vesti