Претрага
Претрага
Close this search box.

Otvorena izložba “Zovite me nežnost” u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Foto: sr.wikipedia.org

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena izložba slika i skulptura, pod nazivom “Zovite me nežnost” ( “Appelez-moi tendresse”) mladih umetnika Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića, u produkciji Galerije Štab iz Beograda, saopštili su organizatori.

Izložba je jedinstveno poetsko, umetničko istraživanje inspirisano plemenitom, nežnom i utopijskom poezijom francuskog pesnika, Šaka Prevera.

Na otvaranju izložbe prisutnima se obratila direktorka Kulturnog centra Srbije, Natali Beljanski, a izložbu je otvorio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je istakao važnost izložbi koje se organziujju u Kulturnom centru Srbije, u centru Pariza, koje su umetnicima pravi prozor u svet i dodao “Jako je važno da naši umetnici imaju dodira sa drugim umetnčkim tržištima, a posebno sa Francuskom i Parizom”

Naziv izložbe “Zovite me nežnost” prirodno se otelotvorio nakon mog bezbrojnog vraćanja Preverovoj poeziji, koja mi je bila glavna inspiracija za ovu izložbu. U Preverovoj poeziji uvek su me fascinirale te jednostavne reči koje su istovremeno snažne i nežne i koje imaju izuzetnu težinu, a kojima on slavi život, ljubav i drugo biće i saosećanje. Osnovna ideja izložbe je takođe utopija, jedan bezbrižni svet i stvaranje umetnosti kao bezbrižnog mesta, dakle sušta suprotnost umetnosti koja je angažovana, koja u svoje teme uvodi politiku ili neke socijalne teme. Ova izložba teži upravo da stvori to bezbrižno mesto, koje je lekovito i izolovano” izjavila je na otvaranju kustoskinja izložbe, Ana Kršljanin.


U pitanju su najnovije produkcije dvojice mladih umetnika, čiji rad galerija štab prati i podržava.

Slike Miljana Stevanovića velikog formata predstavljaju jednu od najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti, a to je pejzaž.

Prikazani predeli su asocijativni, nedefinisani, stoga univerzalni – izvedeni jezikom lirske apstrakcije.

Moji radovi na ovoj izložbi su zapravo serija slika urađenih specijalno za ovu izložbu, te mi je inspiracija svakako bila Preverova poezija. Ova serija obuhvata 12 monumentalnih slika, velikih dimenzija i tri slike manjeg formata. Tehnika kojom sam radio je ulje na platnu, koja mi omogućava jedan bolji prilaz materiji koju sam predstavljao zbog prelivanja i pretapanja boja. Sam način slikanja je podrazumevao postepenu izradu svakog sloja slike, a sam pristup slikanju je bio sitnim potezima četke, te mi je rad na svakoj slici imao gotovo meditativna dejstva” – izjavio je Miljan Stevanović.

U jedinstvenom vrtu sočnih boja i organskih predela nalaze se i pažljivo odabrane skulpture životinja Radeta Mutapovića iz Preverove poezije.

One su istovremeno bezazlene i divlje, snažne simbolike ukazuju na arhetipove večno suprotstavljenih strana – ljubavi i mržnje, dobra i zla, iskušenja i zabranjenog voća. Izložbu “Zovite me nežnost” publika može pogledati sve do 7. aprila 2024. godine u Kulturnom centru Srbije.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti