Otvorene 65. Zmajeve dečije igre koje će ugostiti više od 4.000 dece do 12. juna

Foto: Facebook/Zmajeve dečije igre
Pod sloganom „Gde šapuće Dunav plav“ u Sremskoj Kamenici otvorene su 65. Zmajeve dečje igre. Festival posvećen stvaralaštvu za decu trajaće do 12. juna, a program će biti realizovan na više od 30 lokacija u Novom Sadu i okolnim mestima.

Deca i oni koji za njih stvaraju okupili su se u nekadašnjem domu, sada muzeju, jednog od najvećih dečjih pesnika čika Jove Zmaja. Privilegiju da festival otvori dobio je književnik Božidar Mandić, koji je ovogodišnji nosilac Zmajevog pesničkog štapa.

– Naravno emocije uvek dejstvuju, rade i ja lično mislim da deca najbolje pišu poeziju i to su bili moji uzori, ja pripadam jednom filozofskom pravcu koji nazivam decijarhat – rekao je Božidar Mandić, nosilac Zmajevog pesničkog štapa za 2022. godinu, prenosi portal Vojvodina uživo.

Na ovogodišnjim Zmajevim dečijim igrama očekuje se više od 4.000 dece iz čitave naše zemlje, koji će predstaviti svoje umetničko stvaralaštvo.

– Pripremali su se godinu dana i sada žele to da predstave novosadskoj javnosti i gostima grada. Njima će svakako značajnu podršku pružiti i više od 100 profesionalnih stvaralaca iz svih oblasti umetničkog izraza za decu i mlade – kazala je Dušica Marinović, ispred Festivala.

Na više od 30 lokacija u gradu i okolini biće održano niz izložbi, predstava, promocija knjiga i dečjih radionica. Festival traje do 12 juna, a detaljan program može se pogledati na zvaničnoj stranici festivala.

Bogat program

Danas će u bibliotečkim ograncima u Novom Sadu, Kisaču, Budisavi, Rumenci, Kovilju i Sremskoj Kamenici od 9.30 časova biti organizovani razgovori čitalačke publike sa književnicima-učesnicima 65. Zmajevih dečjih igara, dok će u isto vreme u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu biti upriličen program „Naš sigridrug Uroš Petrović“.

Monodrama „Jedno slovo, jedan glas“ biće prikazana u 10 časova u Pozorištu mladih, a od 11 u Galeriji „Prometej“ biće organizovan program „Skrovište za tajnu“ – razgovor o knjizi, likovna radionica i izložba ilustracija. Razgovor o knjizi i filmu „Leto kad sam naučila da letim“ biće održan od 13 časova u Digitalnom omladinskom centru, a od 13.30 u OŠ „Nikola Tesla“ biće održana umetnička radionica „U središtu priče“.

Zagonetna radionica biće održana od 17 časova u Digitalnom omladinskom centru, a od 17.30 u Kulturnoj stanici „Svilara“ biće upriličeni muzički, plesni i dramski programi dece i mladih „Dečji trg“. Od 18 časova u Pozorištu mladih biće prikazane predstave „Petar Pan“, „Alt+F4“ i „Potpiši ili prepiši“, dok od 20.15 u Kulturnoj stanici „Svilara“ slede poetske i muzičke vinjete „Kako se sanja“ i 3D umetnost „Školice“.

Zmajev štap za Božidara Mandića

Nagrada „Zmajev štap“ ove godine je dodeljena Božidaru Mandiću, koji je otvorio „Zmajeve dečje igre“. Kako sam kaže, on „piše za decu kao da su odrasli, a za odrasle kao da su deca“. Kao što je Jovan Jovanović Zmaj napravio revoluciju u književnosti, posvećujući je deci, slične stavove ima i Mandić.

Foto: Facebook/Zmajeve dečije igre

– Lično smatram da deca najbolje pišu poeziju i to su bili moji uzori, jer pripadam jednom filozofskom pravcu koji se zove decijarhat. Ta reč još ne postoji ni u jednom rečniku, ali u svakom slučaju veliki deo života posvetio sam upravo odgajanju, igri, pisanju i drugim ostvarenjima u kojima dete ima prezentantnu ulogu – istakao je Božidar Mandić. – Smatram da su deca danas, pored prirode, najugroženija. Stavili su dete pred ekran, stvaraju jedno narcističko jezero, otuđuju dete od prirode, igre i spontanosti, a ja se avangardom, kao jednim od svojih pravaca, borim za jedan drugačiji svet u kojem će dete predvoditi filozofiju civilizacije. Zalažem se za to da dođe doba deteta, kada ćemo plesati, igrati, slikati, biti rasterećeni, imati vremena za decu, a deca za odrasle, kada će era militantnosti i mnogih nametnutih bolesti polako biti proterana.

blic.rs/vovodinauživo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti