Претрага
Претрага
Close this search box.

Otvoreno 53. Brankovo kolo u Sremskim Karlovcima

Foto: Sekretarijat Pokrajinske vlade

Pokrajinski sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković obratila se danas u Karlovačkoj gimnaziji, u Sremskim Karlovcima, na otvaranju 53. Brankovog kola, manifestaciji koja je ove godine posvećena proslavi 200. godišnjice od rođenja Branka Radičevića.

Čestitajući ovaj značajan jubilej, u ime Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata, ona je podsetila na to da Karlovačka gimnazija istovremeno obeležava i 233 godine svog trajanja, kao i 133 godine rada u ovoj reprezentativnoj zgradi, izgrađenoj u srpsko-vizantijskom stilu.

„Bilo je dovoljno šest, mladalačkih, đačkih godina provedenih u Karlovačkoj gimnaziji, pa da Branko svoj život i književno delo zauvek veže za ovaj slikoviti grad,” istakla je sekretarka Ćirić Bošković i dodala da je Radičević, jedan od naših najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, upravo u Sremskim Karlovcima proveo najlepši i najbezbrižniji deo svog kratkog života, ostavivši iza sebe izuzetan opus pesama.

Ona je podsetila na to da je sećanje na te najbezbrižnije dane života, koje su Karlovci pružili Radičeviću, postalo upravo njegovo doživotno suštinsko pesničko nadahnuće.

Foto: Sekretarijat Pokrajinske vlade

Resorna sekretarka je ukazala na to da je Branko bio jedan od najdoslednijih sledbenika Vukove reforme pravopisa i uvođenja govornog narodnog jezika u književnost, te začetnika moderne srpske književnosti.

Prve stihove Radičević je napisao je dok je pohađao Karlovačku gimnaziju, a prvu i drugu pesničku zbirku objavio je tokom boravka u Beču 1847. i 1851. godine na narodnom jeziku. Treća knjiga mu je objavljena posthumno u Beču 1862 godine.

Aleksandra Ćirić Bošković je ističući Brankov vanvremenski i beskrajni značaj na pesničkom nebu, navela da će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat, u okviru raspoloživih sredstava, ostati snažan partner manifestaciji „Brankovo kolo”, koja čuva uspomenu na život i stvaralaštvo ovog srpskog književnog i velikana.

U ime domaćina pozdravne reči uputio je predsednik manifestacije „Brankovo kolo” Nenad Grujičić, koji je podsetio na to da se ova manifestacija posvećena velikom jubileju obeležava od marta do 16. septembra ove godine.

U kulturno-umetničkom delu programa stihove Branka Radičevića recitovali su dosadašnji laureati Brankove nagrade, đaci, pesnici, a nastupio je i hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага