Претрага
Претрага
Close this search box.

Ovog vikenda premijera predstave „Bila jednom jedna zemlja“ u SNP

Foto: Marije Erdelji

Premijerno izveđenje predstave „Bila jednom jedna zemlja“ biće održano sutra, 14. oktobra sa početkom u 21.00 čas, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, reditelja Kokana Mladenovića, a po motivima istoimenog romana Dušana Kovačevića.

– Dobrodošli u Zemlju pod zemljom. Ovde se priča tiho, jede i pije ako baš mora i kopa do smrti. Ako se spustite sa nama u ovaj svet, pored očekivanih junaka iz Podzmelja ovde ćete sresti i likove iz drugih Kovačevićevih drama: „Maratonci trče počasni krug“, „Ko to tamo peva“, „Kontejner sa pet zvezdica“… U ovom spoju različitih vremena, prepletenih sudbina i neočekivanih susreta oseća se ukus Zemlje u ustima – da li je to ukus te Zemlje, što je jedna jednom bila ili je to Zemlja u kojoj smo svi mi zapravo rođeni i u kojoj ćemo i skončati – stoji u saopštenju.

Foto: Marije Erdelji

Citat iz predstave:

„Narodi kojima je sve na dohvat ruke, penju se pravo u visinu i tu i ostanu, ne previše visoko, ali dovoljno iznad da uhvate neku malu sreću. A izabrani narodi se penju tako što silaze; to je naša sudbina. Da silazimo duboko, još dublje, nisko, još niže, dok ne probijemo samo dno, pa nastavimo dalje, na drugu stranu, ali tamo je to, onda, sve više i više i gore, još gore, dok ne izbijemo kroz zemlju i izlijemo se kao gejzir, moćan i nepresušan i obnovimo svet koji izumire. Naše nisko je naše visoko i to znamo samo mi. Mi smo, kroz istoriju, više živeli u mraku, nego na svetlosti. Mrak je naše prirodno stanište. Ali zato, kad izađemo, posle 500 godina, željni „sunca i mleka i bele jutarnje rose“, sijamo među narodima tako da svi vide ko smo i koliki smo.“

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti