Претрага
Претрага
Close this search box.

Ovonedeljna dešavanja u Galeriji Matice srpske: Evo šta sve sugrađani mogu da posete

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U petak, 24. marta, sa početkom u 19:00 časova, u okviru pratećeg programa izložbe „Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza“ održaće se predavanje Uspomene sa jednog putovanja: slika Srba u delima Francuza krajem 19. i početkom 20. veka koje će održati dr Aleksandra Kolaković, naučni saradnik na Institutu za političke studije.

Takođe, tokom vikenda će se u Galeriji Matice srpske održati sledeća kustoska vođenja:

U subotu, 25. marta u 13:00 i 17:00 sati kroz izložbu Slike velikih formata – svedočanstva epoha vodiće Goran Vujkov, pripravnik GMS, u nedelju, 26. marta u 13:00 i 17:00 sati kroz izložbu Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza vodiće Milica Milošević, muzejska edukatorka.

O stručnom vođenju dr Aleksandre Kolaković

Foto: Galerija Matice srpske

Kako smo se u prošlosti predstavljali drugima, a kako su drugi videli nas? Na koji način su se francuska i srpska sredina upoznavale i kakve su predstave nastale na osnovu kontakata i veza? Na osnovu dela dipmomata, naučnika, putnika, umetnika i avanturista koji su iz Francuske dolazili na Balkan i u Srbiju na prelazu iz 19. u 20. vek, predavanje analizira sliku Srbije i Srba u pomenutom periodu.

Pored pejzaža, arhitekture i svakodnevnog života, fokus je i na psihološkim karakterisitikama Srba. Cilj jeste ne samo da se sagleda sadržaj predstava koje su putnici nakon putovanja prenosili društvu u pariskim salonima, već i da se objasne načini stvaranja percepcija o Srbima, kao i njihov značaj i uticaj na francusko-srpske odnose.

U četvrtak, 23. marta u 19.00 sati u Gradskom muzeju Sombor otvoriće se izložba „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ koja je rezultat saradnje Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije.

Foto: Galerija Matice srpske

Izložba je u Galeriji Matice srpske bila predstavljena od 18. maja do 28. avgusta 2022. godine, dok će u Gradskom muzeju Sombor moći da se pogleda do 26. aprila.

O izložbi „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“

Svečano otvaranje izložbe: četvrtak, 23. mart u 19 časova

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza. Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke

Rezidencije u kojoj je živela sa Josipom Brozom Titom.

Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje je publika do sada imala priliku da vidi u Galeriji Matice srpske tokom leta prošle godine, a s druge ona predstavlja imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života. Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Muzej Jugoslavije, Galerija Matice srpske i Gradski muzej Sombor, kroz ovu izložbu, pokazaće plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije. Ovu saradnju inicirao je direktor Gradskog muzeja Sombor, David Firanj prepoznavši izložbu „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ kao jedan od programa koji dodatno doprinosi obeležavanju jubileja – 140 godina muzeološke delatnosti u Somboru.

Autori izložbe su istoričari umetnosti msr Nikola Ivanović iz Galerije Matice srpske i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 26. aprila 2023. u sali za tematske izložbe Gradskog muzeja Sombor. 

Cena ulaznice biće 300 dinara, dok će cena sa popustom za školske posete biti 150 dinara, za penzionere i studente 200 dinara. Uz kupovinu ulaznice za izložbu posetioci dobijaju priliku da obiđu i stalnu postavku muzeja.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti