Претрага
Претрага
Close this search box.

Počinje Evropski filmski festival u Apatinu i Bačkoj Palanci: Ovo je detaljan program svih festivalskih dana

Foto: Pixabay/ Bokskapet

Ovogodišnji Evropski filmski festival u Vojvodini počeće u Apatinu u sredu 18.9. u Apatinskom kulturnom centru i trajati do 20.9. I ove godine, na Apatinsko platno dolaze filmovi sa svih krajeva sveta no svi imaju titl na srpski jezik.

Nakon toga, festival putuje u Kulturni centar Bačke Palanke i traje od 26. do 29. septembra. Tokom 4 dana trajanja festivala, biće moguće pogledati dve projekcije sa titlom na srpskom jeziku (filmovi „Omen” i „Moj glas” ) i  dve sa titlom na engleskom jeziku („Lamb” i „No-U-Turn“)

Sve projekcije počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Evropski filmski festival je deo programa Delegacije Evropske unije a u sklopu programa Cineuropa. Njegov jedinstveni format podrazumeva prikazivanje filmova tokom cele godine na različitim lokacijama širom sveta, čime se promoviše bogatstvo evropske kinematografije. Pored filmskih

Program Evropskog filmskog festivala u Apatinu:

  1. septembar

„Dodo“ (Grčka)

Sinopsis: Dodo, ptica koja je nestala pre 300 godina, pojavljuje se u Atini, u luksuznoj rezidenciji porodice na ivici propasti za koju je odbrojavanje počelo: 38 presudnih i spasonosnih sati koji ih dele od venčanja njihove ćerke sa bogatim naslednikom. Granice između razuma i ludila biće testirane, a situacija će uskoro izmaći kontroli.

Žanr: Komedija, Drama, Romansa

Teme: Porodica

Glavne nagrade: Cannes Première 2022

  1. septembar

„Nežna“ (Mađarska, Nemačka)

Sinopsis: Edina, bodibilderka, spremna je da žrtvuje sve za san koji deli sa svojim životnim partnerom i trenerom Adamom: da osvoji titulu Miss Olympia. Neobična ljubav koju pronalazi na svom putu čini da uoči razliku između svojih snova i svog pravog ja.

Glavne nagrade: Sundance Film Festival 2022, Grand Prix (CinÉast), Audience Award (BRIFF), Press’s Fipresci Award (BRIFF)

  1. septembar

„Moj glas“ (Portugal, Francuska, Luksemburg, Gvineja Bisao)

Sinopsis: U Zelenortskim Ostrvima, pevanje i ples su u srcu društvenog života, ali mladoj Viti je zabranjeno da peva zbog prastare porodične kletve. Tokom svog boravka u Parizu, upoznaje Pierrea, muzičara koji otkriva njen prelep glas i nagovara je da snimi pesmu. Uplašena od posledica, Vita se vraća kući da se suoči sa svojim strahovima i tradicijom.

Žanr: Fikcija, Mjuzikl

Teme: Muzika, Tradicija, Nada, Snovi

Nagrade i festivali: Amiens 2002, Nagrada grada Amiens. FESPACO 2003: Grand Prix Signis, Nagrada grada, Uagadugu, Nagrada UMEOA. Tribeca Film Festival New York 2003: Grand Prix

Program Evropskog filmskog festivala u Bačkoj Palanci:

  1. septembar  “Omen”  (DR Kongo, Belgija, Holandija) (Srpski titl)

Sinopsis: Nakon što se Koffi vratio u svoj rodni kraj nakon što ga je porodica izopštila, ‘Omen’ istražuje težinu verovanja na nečiju sudbinu kroz četiri lika optužena da su veštice i čarobnjaci, svi međusobno povezani i vodeći jedni druge kroz fantazmagoriju Afrike.

Žanr: Fikcija

Teme: Porodica, Dijaspora, žalost, veštičarenje

  1. septembar  “Lamb”   (Etiopija, Francuska, Nemačka, Norveška) (engleski titl)

Sinopsis: Etiopski dečak čija je majka nedavno umrla, smešten je od strane svog oca kod rodbine, zajedno sa svojim jagnjetom. Njegov domaćin želi da žrtvuje jagnje za predstojeći verski praznik, a dečak koji čezne za domom odlučuje da zaštiti svoje jagnje u nadi da će se vratiti u svoje rodno selo.

Žanr: Fikcija, Drama

Teme: Siromaštvo, Okolina, Porodica, Detinjstvo

  1. septembar  „Moj glas“ (Portugal, Francuska, Luksemburg, Gvineja Bisao) (Srpski titl)

Sinopsis: U Zelenortskim Ostrvima, pevanje i ples su u srcu društvenog života, ali mladoj Viti je zabranjeno da peva zbog prastare porodične kletve. Tokom svog boravka u Parizu, upoznaje Pierrea, muzičara koji otkriva njen prelep glas i nagovara je da snimi pesmu. Uplašena od posledica, Vita se vraća kući da se suoči sa svojim strahovima i tradicijom.

Žanr: Fikcija, Mjuzikl

Teme: Muzika, Tradicija, Nada, Snovi

  1. septembar  “No-U-Turn”  (engleski titl) (Nigerija, Francuska, Južna Afrika) (engleski titl)

Sinopsis: Ike Nnaebue, poznati reditelj Nolivuda, vraća se na put kojim je krenuo na početku svog odraslog života kada je želeo da stigne do Evrope. Rođen u igbo poligamnoj porodici, rano je izgubio oca. Kao dete, morao je da napusti školu sa 13 godina i radio je kao šegrt kod prodavca delova koji je, prema igbo tradiciji, trebalo da mu finansijski pomogne da započne sopstveni posao kada postane punoletan, ali nije ispunio svoje obećanje. Ike je imao 18 godina, bio je spreman da započne svoj život, ali odjednom je mogućnost planiranja života naglo prestala dok mu prijatelji nisu rekli za mogućnost da stigne do Evrope kopnom.

Žanr: Dokumentarac

Teme: Migracija, Nada

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага