Претрага
Претрага
Close this search box.

Počinje sedmi Kaleidoskop kulture u Novom Sadu: Premijera simfonijske poeme o Nikoli Tesli (FOTO)

Foto: V. Veličković

Učestvuje više od 500 umetnika, uključujući najveća svetska umetnička imena i velikane srpske kulture

Sedmi Kaleidoskop kulture počinje u četvrtak, 5. septembra, svečanom ceremonijom na Korzu, u 20.30 časova, kada će nastupiti Lana Zorjan, ovogodišnja dobitnica najznačajnijeg svetskog priznanja za klasičnu muziku International Classical Music Award – Discovery Award, uz dirigenta, kompozitora i pijanistu, mladog umetnika u usponu, Maksimilijana Haberštoka i Vojvođanski simfonijski orkestar.

Foto: Iboja Balaž

Na ovogodišnjoj ceremoniji svečanog otvaranja, premijerno će biti izvedena kompozicija „Simfonijska poema Nikola Tesla – Praskozorje“, dobitnika februarske nagrade, kompozitora, Stevana Divjakovića, kao i kompozicije jednih od najvećih kompozitora svih vremena, Ludviga Van Betovena i Henrika Vjenjavskog. Ulaz na koncert je slobodan, ali je broj sedećih mesta ograničen.

Nedelja primenjene umetnosti

Nakon svečane ceremonije, u prvoj nedelji Kaleidoskopa kulture, koja je posvećena primenjenoj umetnosti, 6. septembra u Distriktu biće održano predavanje i radionica svetski poznatog umetnika Endrua Melkiora, koji je sarađivao sa Bjork, Dejvidom Bouvijem i Masiv Atakom. Ulaz na predavanje i radionicu Endrua Melkoira je slobodan ali uz obaveznu prijavu.

Pored njega na Kaleidoskop kulture stiže i Endru Džouz, umetnik u vrhu svetske frizerske industrije, koji je sa svojom akademijom spremio dva performansa – „Inside out“ 6. septembra i „Modern tribes“ 7. septembra.

Tog vikenda, sa početkom od 19 časova, sve posetioce u Distriktu očekuju izložbe “Svet Pavela Surovog: Mira Brtka”, “Biserne tijare KEY by J. Nikadimus – juvelirski vez metodom starih majstora”, “Objekat nostalgije”, “Crtež kao misao”, “Skladište sećanja”, “Produkcija (bes)konačno” Ateljea 61, “Smic. pokretna forma – Relacije tela” kao i izložba i modna revija “Svoji, slični, ekologični”, izložba oldtajmera i Galerija na otvorenom. Posetioce takođe očekuju i radionice tkanja i radionice grnčarstva i grafike kao i brojni drugi programi.

Muzički program

Muzički program takođe nije izostavljen, pa će u okviru nedelje primenjene umetnosti biti održano šest koncerata, a stižu Nipplepeople, Bas i stega, Skier i Yeti, Šlagvort, Dram i Szilard Mezei Ring Consort sa gostima Nikolom Gvacalokom i Čabom Nađi.

Ulaz u Distrikt za vreme nedelje primenjene umetnosti biće moguć jedino sa Bulevara Despota Stefana 5 kod objekta Fabrika.

Kaleidoskop u Distriktu i mreži kulturnih stanica

Sve do 5. oktobra, dokle traje ovogodišnji Kaleidoskop kulture, više od 500 umetnika, uključujući najveća svetska umetnička imena, velikane srpske kulture i mlade stvaraoce u usponu, tokom pet nedelja, prikazaće ono najbolje od pet vrsta umetnosti – izvođačke, vizuelne, primenjene, arhitekture i književnosti.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Partner Korza je Erste banka. Partner Kaleidoskopa kulture je Neoplanta. Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

Izmena saobraćaja

Radi bezbedne postavke i organizacije događaja, određuje se privremena zabrana odvijanja saobraćaja na Bulevaru Mihajla Pupina, u delu od ulice Žarka Zrenjanina do raskrsnice sa ulicama Pionirskom i Jovana Đorđevića, kao i zabrana parkiranja i odvijanja saobraćaja na režijskoj saobraćajnici na Bulevaru Mihajla Pupina od Pionirske ulice prema ulici Ignjata Pavlasa.

Privremena izmena režima saobraćaja važi u periodu od 3.9.2024. godine od 7 časova do 7.9.2024. godine do 18 časova.

Privremena izmena režima saobraćaja uticaće i na izmenu trasa pojedinih autobuskih linija sa brojem 3, 3a, 6, 9, 9a, 60, 61, 62, 63, 64 i 69.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага