Претрага
Претрага
Close this search box.

PRE 190 GODINA IZAŠAO PRVI ŠTAMPANI LIST U SRBIJI “NOVINE SRBSKE” Prvi tiraž izdat u 300 primeraka, a štampan je na četiri strane- Evo šta se nalazilo na svakoj stranici (FOTO)

Foto: Wikipedia/ ХЕРАЛДИКА СССС

Na današnji dan 1834. godine u Kragujevcu je izašao prvi štampani list u zemlji – Novine srbske. Često pri pomenu nastanka i štampanja prvih novina u Srbiji, dolazi do zabune – spominju se dva datuma izlaska 5. i 17. januar. Međutim, oba datuma su tačna- 5. januar po julijanskom kalendaru, a 17. januar po gregorijanskom.

Dimitrije Davidović je najpre sa Dimitrijem Frušićem 1814. godine osnovao „Novine serbske“ koje su štampane u Beču. U tom listu objavljivana je hronika, ratna dešavanja uz vesti o trgovinskim i saobraćajnim vezama. Uz list izlazio je i dodatak “smesice”, a bio je posvećen gramatici i pravopisu.

Foto: Uroš Knežević – [1], Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7892256
Davidović je oduvek imao želju da ovakav list štampa i na srpskom tlu, a kada su se uslovi stvorili, 20 godina kasnije, on je san pretvorio u javu. Osim što je bio knežev sekretar, Davidović je bio i prvi urednik Novina srbskih. Prvi broj novina, štampan je na četiri strane u Knjaževsko-srpskoj pečatnji.

U prvom broju objavljene su vesti o knezu Milošu i Turcima. Prvi tiraž izdat je u 300 primeraka, a svaki je bio napisan narodnim jezikom.

Novine su izlazile svake subote, a kasnije zbog velikog interesovanja, list je izlazio svakodnevno. Na prvoj strani lista objavljivane su vesti iz Srbije, na drugoj i trećoj prevedene vesti, a na četvrtoj strani zanimljiva dešavanja iz kulture, oglasi i obaveštenja.

Po naredni kneza Miloša Obrenovića, svi državni činovnici morali su da budu pretplatnici Novina serbskih. Pretplata je iznosila dva talira za godinu.

Srbske novine su 1869. godine promenile naziv u Srpske novine. U periodu Prvog svetskog rata, bilo je velikih neredovnosti u izlaženju. Osim u Kragujevcu i Beogradu, novine su štampane u Nišu, a zatim na Krfu. Poslednji broj novina je izašao 15. februara 1919. godine.

Foto: Srpske novine – “Srpske novine” scanned collection (NBS), Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104021082

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti