Претрага
Претрага
Close this search box.

Predstava „Nora (Lutkina kuća)“ večeras u Srpskom narodnom pozorištu

Foto: Narodno pozorište

Predstava „Nora (Lutkina kuća)“ biće izvedena večeras u 19.30 časova na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu.

Moderna građanska drama „Nora (Lutkina kuća)“ svojom je pojavom 1879. godine privukla veliku pozornost radi nesvakidašnje teme za to vreme.

Ibsen je verno prikazao ženu čija je uloga u porodici bila toliko jednostavna i podređena da je Nora sva svoja razmišljanja i postupke morala da kroji onako kako je odgovaralo njezinom mužu.

Zapleti i raspleti ove drame odvijaju se tokom nekoliko dana u blagdanskom razdoblju, a svi veliki problemi jedne porodice stali su u jednostavnost malog stana u norveškom gradu.

U ovome se delu isprepliću osobna Norina, porodična, ali i društvena drama te mnoga socijalna pitanja. Višeslojan problem lažne idile građanskog života i srećne porodice skriven je iza vrata mirnog doma punog dece.

Drama je pisana u tri čina. Ibsen je koristio retrospektivnu tehniku pa kako radnja napreduje, tako saznajemo sve više detalja i tajni iz prošlosti.

Dela učinjena u prošlosti imaju znatan uticaj na razvoj radnje te oblikuju sadašnje ponašanje likova. Elementi moderne drame prepoznatljivi su u zameni vanjskih sukoba unutarnjim, uvođenju modernih tema i motiva potrage za individualnošću te nemogućnosti kvalitetne komunikacije.

Delo „Nora“ komorna je drama s reduciranim brojem likova, prostora i vremena.

Pozornost je prebačena na detaljnu psihološku motivaciju likova. Kostimirani ples simbol je maske koju supružnici nose dok se pretvaraju da im je brak srećan i skladan, a kuća lutaka naziv je za dom porodice Helmer u kojem je Nora samo lutka kojom drugi upravljaju i manipulišu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti