Претрага
Претрага
Close this search box.

Premijera dokumentarnog filma “Vidovdan – nit koja nas veže” u petak u Novom Sadu

Foto: Fejbuk/Bitije

Premijera dokumentarnog filma “Vidovdan – nit koja nas veže” Maje Vidović i Kluba istoričara “Posavina” iz Šamca biće održana sutra u 18 časova u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu. Ulaz je besplatan.

Utemeljen na naučnim činjenicama, film je obuhvatio period od dolaska Slovena na Balkansko poluostrvo do 1914. godine. Poseban akcenat je stavljen na Kosovski boj 1389. godine i Vidovdan.

U filmu govore profesori sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i eminentni stručnjaci iz Banja Luke i Beograda koji sagledavaju Vidovdan kao prelomnu tačku u našoj nacionalnoj istoriji kada se odlučivalo kojem se carstvu privoleti jer zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka, rekla je Bojana Kulidžan Gromović iz izdavaštva “Bitije”.

Sniman od 2019. godine sa minimalnim sredstvima, film je završen zahvaljujući želji, volji i entuzijazmu mladog tima okupljenog oko autorke Maja Vidović i podršci opština Modriča i Šamac, gde je u januaru premijerno prikazan.

Udruženje istoričara “Posavina” planira i drugi deo dokumentarca koji će se baviti periodom od 1914. godine do danas, napominje Bojana Kulidžan Gromović i dodaje da će i ti istorijski događaji biti sagledani i sa lokalnog, nacionalnog i opšteg nivoa.

“Važno je pogledati filmove ovakve sadržine jer dokle god znamo ko smo i odakle smo znaćemo i gde treba da idemo – putem svetosavlja, pravoslavlja, istine, slobode, pravde, ljubavi, lepog vaspitanja i tradicije”, zaključila je Gromović.

RTV

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milan NS
23.02.2023 13:01

Volim vinovdan u Karlovcima!

Povezane vesti