Претрага
Претрага
Close this search box.

Premijera operete “Kneginja čardaša” 21. januara u SNP-u

Foto: SNP/ A. Ramadanović

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih opereta Imrea Kalmana “Kneginja čardaša” posle sedam godina vraća se na repertoar Srpskog narodnog pozorišta 21, 24 i 31. januara pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića i po libretu Lea Štajna i Bele Jenbaha.

„Posle velike premijere opere „Karmen”, savremene opere „Vladimir i Kosara”, „Aide” neizostavni delo stamenog repertoara koji decenijama negujemo je i ova popularna opereta koju publika, čini se, sa nestrpljenjem očekuje. Kako smo uvek osluškivali interesovanja onih koji svakodnevno posećuju naš teatar, mislim da „Knjeginja čardaša” dolazi u pravom momentu, kada započinjemo novu godinu koja nam uliva novu nadu i lepše sutra”, kaže upravnik SNP-a Aleksandar Stankov.

Foto: SNP/ A. Ramadanović

Isto uzbuđenje deli i direktorka opere SNP-a Sandra Milankov koja kaže da ne postoji lepši način nego da nova godina počne premijerom ove poznate operete.

„Na prvi pogled je ovo tipična tematika opereta, međutim Kalmanova „Kneginja čardaša” se razlikuje od ostalih: najpopularnija i najčešće postavljena u teatrima širom sveta. Genijalna partitura je prepuna hitova. „Kneginja čardaša” je premijerno izvedena 1915, u sred prvog svetskog rata. Mislim da svako pozorište treba svake sezone da ima i operetu u programu i time publici ponudi dela veselog sadržaja, muzike i plesa”, istakla je Milankov.

Glumica dramskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta Gordana Jošić i ovoga puta će se pridužiti operskom, i kako ističe, izlet u operu je za nju kao nova igračka detetu, uzbuđenje nove igre, radoznalost i veliko uživanje.

Foto: SNP/ A. Ramadanović

„Svaki teatar koji se igra i bavi notama, treba na svom repertoaru da ima Kneginju čardasa! Osvežavajuće i pitko delo koje publika obožava a umetnici vole. U predstavi, naravno, radim svoj glumački posao i pored ovih pevačkih bardova, najboljeg hora u zemlji i razigranog baleta, ne mešam im se u posao, te ih posmatram sa divljenjem i trudim se da i ja budem čvrsta karika u tom lancu”, kaže Jošić i dodaje da voli što je deo ovog projekta i da se raduje novim izvođenjima.

Premijera “Kneginje čardaša” bila je u Beču 17. novembra 1915. u Johan Štraus teatru, a u novembru 1916. godine, mesecu u kojem je umro car Franc Jozef, izvedena ja i na peštanskoj pozorici. Usred rata, “Kneginju čardaša” su igrale obe zaraćene strane. Kalman je bio slavljen na obe strane fronta. Opereta se igra u celom svetu od Švedske do Sjedinjenih Država.

Pored glumice Gordane Jošić koja tumači ulogu Anhilde, na sceni će joj se pridužiti i glumac Miodrag Petrović u ulozi Kneza Leopolda, dok će na premijeri, 21. januara, veliki operski ansambl ovoga puta činiti: solistkinja Danijela Jovanović u ulozi Silve Verecki, mladog kneza Edvina pevaće Saša Štulić, grofa Bonifacija Kaučijana Vasa Stajkić, kontesu Anastaziju Egenberg Marija Cvijić, kao i Igor Ksionžik, Jovan Pejić, Vladimir Stojković, Branislav Stankov, Jelena Veselinović, Mladen Nikolić, Miroslav Stojiljković, Vladislav Šeguljev.

Foto: SNP/ A. Ramadanović

U opereti učestvuju Balet i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Premijera operete „Knjeginja čardaša” bila je 2007, dok je premijernu obnovu publika gledala 2016. godine.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti