Претрага
Претрага
Close this search box.

Program u Galeriji Matice srpske povodom Dana državnosti

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kao i svake godine, Galerija Matice srpske će povodom obeležavanja Dana državnosti i praznika Sretenje organizovati bogat prateći program za publiku. Obeležavanje praznika trajaće tri dana i biće posvećeno aktuelnoj izložbi Pomorišac – Vasa Pomorišac, a ulaz za sve posetioce biće besplatan.

Sreda, 14. februar u 12.30 sati

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u okviru izložbe Pomorišac – Vasa Pomorišac premijerno će se predstaviti program Nacionalne teme u opusu Vase Pomorišca. Ovim povodom, prisutnima će se obratiti Milan Đurić, gradonačelnik Grada Novog Sada i dr Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske. Ovom prilikom, ekskluzivno će biti predstavljena slika Vase Pomorišca Banović Strahinja iz 1936. godine koju je Galerija Matice srpske, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, otkupila za svoju kolekciju u želji da upotpuni opus dela sa nacionalnim motivima. U 13.30 sati biće priređeno specijalno kustosko vođenje kroz izložbu Pomorišac – Vasa Pomorišac. Akcenat će se staviti na nacionalne motive i religiozne kompozicije ovog umetnika.

Četvrtak, 15. februar u 19.00 sati

U četvrtak, 15. februara u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske održaće se predavanje u vidu kustoskog vođenja pod nazivom Istorija u delima Vase Pomorišca. Analiziraće se Pomoriščeve kompozicije poput Proglašenja Dušanovog zakonika i Ženidbe Dušanove, kao i kopije fresaka iz srpskih manastira. Kao jedan od osnivača društva umetnika Zograf, Pomorišac je svojim autentičnim stilom stvarao umetnička dela inspirisana srpskom umetničkom tradicijom.

Petak, 16. februar u 19.00 sati

Treći dan obeležavanja Dana državnosti biće posvećen komparaciji stihova epske narodne književnosti i dela Vase Pomorišca. Poznato je da je Vasa Pomorišac radio ilustacije za zbirke pesama, te se u njegovom stvaralačkom opusu nalaze dela poput Zidanja Skadra, Banovića Strahinje i Smrt vojvode Prijezde. Čitajući stihove pesama iste tematike povezaće se motivi narodne epike sa Pomoriščevim delima, uporediće se tehnike „slikanja“ ličnosti rečima i u slikarskom ateljeu, ali i ukazati na Pomoriščevo poznavanje srpske umetničke tradicije i velikih nacionalnih tema.

Predavanja i kustoska vođenja držaće Milica Milošević, filolog i muzejski edukator GMS.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti