Претрага
Претрага
Close this search box.

Projekcija dokumentarne TV emisije o Petru Dobrovicu – 130 godina od rodjenja

U okviru nove postavke Memorijala umetnika, u četvrtak, 6. februara, u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana projekcija dokumentarne TV emisije Petar Dobrović, povodom obeležavanja 130 godina od rođenja umetnika.

Sniman u ambijentu Narodnog muzeja i Galerije “Petar Dobrović” u Beogradu, kao i drugim mestima važnim za Dobrovićevo stvaralaštvo, film reditelja Mike Miloševića (Slikari i vajari, RTV Beograd, 1982), predstavlja ga kao jednog od najzanimljivijih i najznačajnih aktera jugoslovenskog slikarstva između dva svetska rata.

O životu i radu, kao i najznačajnijim delima Petra Dobrovića, u filmu govori istoričar umetnosti dr Lazar Trifunović. U kolekciji Pavla Beljanskog nalaze se tri dela ovog autora: Baranjski vinogradi (1915), Figura (1927) i Slobodan Jovanović (1933). Projekcijom se istovremeno najavljuje izložba Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković, autorke Marte Đarmati, posvećena umetnicima iz kolekcije Pavla Beljanskog školovanim u Budimpešti, koja će biti otvorena u Spomen-zbirci u martu 2020. godine.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Novom postavkom Memorijala umetnika u 2020. godini Spomen-zbirka obeležava značajne godišnjice pojedinih autora iz kolekcije, predstavnika epohe srpskog modernizma: rođenja – Živka Stojsavljevića (120), Petra Dobrovića (130) i Pjera Кrižanića (130) i smrti Stojana Aralice (40), Sretena Stojanovića (60) i Кoste Miličevića (100). Tim povodom, na jednom mestu i u jedinstvenoj postavci, biće predstavljena odabrana umetnička dela i predmeti iz Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavka će biti dostupna do 16. februara.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti