Претрага
Претрага
Close this search box.

Proslava dana Biblioteke Matice srpske

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Biblioteka Matice srpske će danas, 28. aprila, proslaviti svoj dan. Svečana akademija počeće u 12 časova, u Svečanoj sali Matice srpske.

Danas će biti uručena Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske koja je, ove godine, pripala prof. dr Vladimiru Pištalu.

Vladimir Pištalo je jedan od najprevođenijih savemenih srpskih pisaca, dobitnik najznačajnijih književnih priznanja, profesor i doktor istorijskih nauka. Upravnik je Narodne biblioteke Srbije. Njegov roman Tesla, portret među maskama, preveden je na 20 svetskih jezika.

Nagradu Zlatna knjiga čine povelja, plaketa, grafika Dragana Stojkova, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova s okruglog stola. Povelja i plaketa, grafika Dragana Stojkova će dobitniku biti uručene prilikom proslave Dana Biblioteke Matice srpske, a okrugli sto će biti održan u novembru ove godine, nakon čega će biti objavljen i zbornik radova.

Biće uručene i Zahvalnice Biblioteke Matice srpske, koje dobijaju Biblioteka grada Beograda i Katica Škorić, arheograf savetnik u penziji, dugogodišnji radnik Biblioteke Matice srpske.

Dan Biblioteke Matice srpske održava se na datum kada je 1864. godine doneta odluka o preseljenju Matice srpske i njene biblioteke iz Pešte u Novi Sad. Ovogodišnja proslava biće naročito svečana, budući da je Biblioteka Matice srpske odlikovana, u februaru ove godine, od strane predsednika Srbije, Sretenjskim ordenom prvog stepena. Biblioteka ove godine obeležava i 185 godina od otvaranja za javnost.

Ovim povodom priređena je i izložba rukopisne i stare štampane knjige, autorki Dušice Grbić i Gordane Đilas. To će biti retka prilika da se vide originalne publikacije iz dragocene kolekcije stare i retke knjige Biblioteke Matice srpske.

Obraćanje medijima zakazano je za 11 časova i 45 minuta, ispred svečanih salona Matice srpske.

Predviđeno je da izjave daju predsednik Matice srpske Dragan Stanić, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, i Dejan Savić, savetnik predsednika Republike za kulturu.

RTV

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti