Претрага
Претрага
Close this search box.

Prvi dan nakon otvaranja izložbe “Partizanka i Fragonar” Galerija Matice srpske puna posetilaca: Zavirite sa NS Uživo u Jovankin život (FOTO GALERIJA)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Ja sam jedini živi svedok koji se sreo sa skoro svim svetskim državnicima posle Drugog svetsko grata. Srela sam sve državnike XX stoleća, sem Mao Cedunga. Od Čerčila, Nehrua, Indire Gandi, Sadata, Nasera, Hruščova, Brežnjeva, kraljice  Elizabete, Kenedija, Niksona,  Gadafija, Sirimavo Banderanaike… Koga sve ne… Sve lidere nesvrstanih zemalja, ali i drugih zemalja sveta- govorila je Jovanka Broz

Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” otvorena je svečano 18. maja u Galeriji Matice srpske, a posvećena je prvoj dami bivše Jugoslavije, modnoj ikoni i humanitarki Jovanki Broz.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na izložbi je izložen nameštaj prve dame iz rezidencije u kojoj je živela u samoizolaciji poslednjih 30 godina, njen krevet, fotelja i televizor na kojem ide program pušten prvi put u Jugoslaviji, kao i mali uvid u njen ormar u kojem su njeni kostimi. Na stočiću za šminkanje izložene su Dior damske rukavice, parfem i torbice.

Ono što predstavlja možda i glavni eksponat na izložbi je uniforma iz Drugog svetskog rata borkinje Jovanke, a sudeći po njenom stanju veoma je korišćena.

Postavka je i multimedijalnog karaktera, pa tako možete da se “teleportujete” u rezidenciju Jovanke Broz preko VR naočara. Tada ćete se naći u domu koji ima četiri metra visoke plafone, možete “sesti” na njen nameštaj i biti u njenom salonu iz svih uglova.

Takođe, na izložbi je predstavljeno 36 dela likovne umetnosti, domaćih i stranih autora, lične fotografije iz albuma, a sve to šira javnost ima priliku prvi put da vidi.

Sve što je označeno ljubičastim vinilom, što podrazumeva nameštaj, je zabranjeno dirati. Ulaz na izložbu košta 200 dinara. Jovanka je u svojoj garderobi imala i odeću sa potpisima stranih modnih kreatora, ali je promovisala i nosila domaću industriju i dizajnere, pa tako i u suvenirnici Galerije možete naći odeću i aksesoare lokalnih dizajnera rađenih upravo za ovaj događaj.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti