Претрага
Претрага
Close this search box.

Pučinijeva „Toska” na sceni SNP-a u petak, 9. juna

Foto: SNP

Opera u tri čina „Toska” spada među najznačajnija Pučinijeva dela. Prema drami V. Sardua libreto su napisali L. Ilika i Đ. Đakoza.

Izvedbom u petak, 9. juna 2023, sa početkom u 19.00 časova na sceni „Jovan Đorđević”, diriguje Aleksandar Kojić, a u glavnim solističkim ulogama nastupaju : Svitlana Dekar (Florija Toska, slavna pevačica), Aleksandar Saša Petrović (Mario Kavaradosi, slikar), Nebojša Babić (Baron Skarpija, šef policije), Strahinja Đokić (Čezare Anđeloti, politički krivac), Goran Krneta (Crkvenjak), Igor Ksionžik (Spoleta), učestvuju solisti, Hor, Orkestar i Dečiji hor Opere SNP-a.

Reditelj je Mladen Sabljić, scenograf Mileta Leskovac a kostimograf Mirjana Stojanović Maurič.

U ovom operskom dragulju prepliću se snažne političke i ljubavne strasti tokom burnih događaja iz Napoleonovog doba, koje se tragično završavaju.

„U libretu su prisutni i politički motivi, tj. borba republikanaca – nosioca ideje francuske revolucije, čiji su predstavnici Kavaradosi i Anđeloti s jedne strane, i mračne sile reakcije na čijoj je strani baron Skarpija, šef policije. Na tom fonu odvija se i izvanredni dramski siže, gde se smenjuju scene najrazličitijih karaktera, pune neverovatnih kontrasta i obrta. Zajedno s operom BOEMI, to je najuspelije delo u pogledu celovitosti Pučinijeve muzičke dramaturgije. Sve su to odlike opere TOSKA koje su uvek privlačile publiku svih podneblja. To je zaista muzička drama u pravom smislu reči.”

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti