Претрага
Претрага
Close this search box.

Radno vreme Galerije Matice srpske za vreme praznika

Foto: Galerija Matice srpske

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, Galerija Matice srpske će raditi za publiku 31. decembra i 6. januara od 10.00 do 16.00 sati, dok će od 2. do 5. januara biti otvorena za posetioce od 10.00 do 18.00 sati.

Neradni dani su 1, 7. i 8. januar 2023. godine. Iskoristite slobodne dane za umetnost u GMS.

Pored Stalne postavke, možete uživati u izložbama Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti i Novosađani biraju, kao i Sobi za prepuštanje umetnosti. Takođe, publika će moći da poseti i izložbu Kolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci i Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza u Kulturnom centru Srbije u Parizu, Francuska.

Stalna postavka XVIII, XIX i XX veka

Stalna postavka vodi vas na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike. Uz slobodno kretanje kroz vekove i stvaralaštvo poznatih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o srpskoj umetnosti.

Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti

Izložba Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti obuhvata preko 140 eksponata ‒ više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića. Pod Galerijskim krovom okupila su se umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, predstaviće se Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge. Svaki dan u 13.00 i 17.00 sati organizuju se stručna vođenja kroz izložbu.

Foto: Uros Predic, Nadurena devojcica, 1879./ GMS

Novosađani biraju

Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, odlučili smo se da otvorimo svoju kolekciju i ponudimo je sugrađanima da kroz umetnička dela u našem prostoru ispričaju priču o sebi i svom gradu. Radi se o Novosađanima akterima u različitim oblastima kulture, obrazovanja, nauke i privrede, različitih nacionalnosti i veroispovesti i kao takvi pokazuju raznolikost svojstvenu Novom Sadu. Izložba je priča Novosađana o njihovom životu, detinjstvu i željama reflektovana kroz odabrana dela iz Galerijskog depoa.

Foto: Vizual

Kolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske

Ukoliko se budete šetali ulicama Banja Luke, pozivamo vas da posetite izložbu Kolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske u Muzeju savremene umjetnosti Republike srpske. Kroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza

Grad svetlosti, umetnosti i kulture – Pariz – idealan je za praznike. Ukoliko se nađete u glavnom gradu Francuske pozivamo vas da posetite Kulturni centar Srbije i izložbu Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Izložba obuhvata 95 eksponata – među kojima su najzastupljeniji radovi Ljubice Cuce Sokić, umetnice i bliske prijateljice Olge Kešeljević. Pored bogatog slikarskog opusa pariskoj publici po prvi put umetnica će biti predstavljena i kao ilustratorka i grafička dizajnerka. Izložbu čine i dela drugih srpskih modernista poput Ivana Tabakovića, Bogdana Šuputa i Peđe Milosavljevića, kao i bogat dokumentarni materijal – pisma Olge Kešeljević i Marka Barbezaa, kao i knjige iz Barbezaove izdavačke kuće L’Arbalète. Osim dela iz galerijske kolekcije, izložbu dopunjuju dela i građa iz Narodne biblioteke Srbije, Arhiva SANU, Galerije SANU i privatnih kolekcija.

Soba za prepuštanje umetnosti

Kako bismo vaš boravak i iskustvo uživanja u umetnosti učinili jedinstvenim, u okviru Stalne postavke GMS očekuje vas i Soba za prepuštanje umetnosti. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da budete sami s umetničkim delom i da ga doživite na vama svojstven način. Tokom januara očekuje vas crtež Uroša Predića, Dvostruki portret dr Milana Savića koji prati audio zapis opisa crteža, tako da je ovog puta Soba za prepuštanje umetnosti prilagođena osoba za oštećenim čulom vida.

Foto: Soba za prepustanje umetnosti/ GMS

U petak, 30. decembra u 17.00 i 19.00 sati biće održana kustoska vođenja kroz izložbu Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnostiU 17.00 sati će se vođenje simultano prevoditi na znakovni jezik u saradnji sa Društvom tumača i prevodilava na znakovni jezik.

nsuživo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti