Претрага
Претрага
Close this search box.

Rimske šlemove koji se čuvaju u Muzeju Vojvodine pronašla je jedna žena okopavajući svoju baštu, Srbija među vodećim u svetu po broju istorijski važnih fakata

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na izložbi “Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine” u Muzeju Vojvodine predstavljena su tri najvrednija predmeta, a reč je o čuvenim rimskim pozlaćenim šlemovima iz 4. veka. Muzej Vojvodine je jedini na svetu koji ima tri ovakva primerka

Sladjana Velendečić, viši kustos pedagog Muzeja Vojvodine, govori za NS Uživo da ovakvih šlemova na svetu ima svega 11, a da naš muzej čuva čak tri.

-Ne znate da li je interesantnija priča o tome kako smo sa njima postupali kada su stigli u muzej ili o tome kako su stigli. Jer priča o otkrivanju šlemova je priča o zakopanom blagu. priča o Indijani Džonsu, ali u telu jedne bake koja je sasvim slučajno kopajući u svojoj njivi našla dva potpuno očuvana neprocenjiva šlema, a onda malo posle nje joše jedan poljoporivrednik nas je nagradio otkrićem trećeg šlema- istakla je kustoskinja.

Izložba "Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine”
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Trenutno su u Muzeju Vojvodine izloženi u posebnom ruhu na izložbi “Tamo gde se seoba završava od Rimske panonije do današnje Vojvodine”.

-Izložba ima jedan multimedijalni i multidisciplinarni karakter, jer možete čuti priču i o otkriću šlemova, kao i priču o svim naučnim otkrićima koja se oko njih koncentrišu. Takođe se može uživati u različitim umetničkim izvedbama, jer za izložbu je komponovana posebna muzička podloga koja je pokušaj da se rekonstruiše muzika iz rimskog perioda- kazala je Velendečić.

Izložba "Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine”
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložbu prati monodrama “Krv i Blato”, gde je po prvi put u našoj muzeologiji pokušana da se izmašta priča o tome “Ko je bio Dizon čije ime se nalazi na jednom od šlemova, koji je mogao poneti jedan ovakav poseban zlatan šlem”? Takođe, izložbu prati filmski esej- potraga za mestom gde su šlemovi otkriveni u kojoj zapravo otkivamo tragove migracija i seoba koje su karakteristične za naš prostor- od praistorije do danas.

-Ukoliko ste zainteresovani da vidite monodramu “Krv i blato” u režiji Radoslav Milenković, a glumi Jugoslav Krajnov, potrebno je da se rezerviše mesto. Svi datumi kada će se monodrama igrati se nalaze na sajtu, kao i adresa na kojoj treba da se prijavite, i kada dolazite na monodramu imate priliku da uživate u izložbi, u filmu i kustoskom vođenju kroz izložbu, tako da dobijete kompletan doživljaj- istakla je sagovornica.

Izložba traje do 30. aprila, a pratiće je mnoštvo drugih programa posebno onih koji su namenjeni deci.

Zorica Topić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti