Претрага
Претрага
Close this search box.

Sa SAMO pet godina imala je svoje prvo međunarodno takmičenje, a sada je jedina učesnica iz Srbije u istoriji masterklasa kod cenjenog ruskog violiniste profesora Brona

Foto: Privatna arhiva
Novosadska violinistkinja Lana Zorjan, dete čudo koje je samo sa pet godina otišlo na svoje prvo međunarodno takmičenje, doživela posebnu čast za jednu mladu umetnicu. Pozvana je kao prvi mladi violinista iz Srbije da besplatno bude učesnik masterklasa čuvenog profesora Zakhara Brona, ruskog violiniste i pedagoga.
Lana je nedelju dana boravila u Inetrlakenu u Švajcarskoj, gde je pohađala časove kod cenjenog profesora.
-Čast je još veća kada smo saznali da je ona na masterklasu koji je u okviru festivala Interlaken classes, na kome nastupaju svetski poznati umetnici poput čuvenog pijaniste Lang Langa, violinistkinje Sare Dragan i drugih. Na ovom seminaru učestvovali su mladi violinisti od 13 do 22 godine iz Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Poljske, SAD, Jamajke. Pored dragocenog znanja koje je prof. Bron velikodušno i sa puno strpljenja i požrtvovanosti pružao svakom pojedinom učesniku, Lana je imala i mogućnost da pored svojih individualnih časova mnogo uči slušajući časove i ostalih učesnika- istakla je za NS Uživo Arabela Zorjan, Lanina majka i profesorka violine u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”.
Foto: Privatna arhiva
Lani je posebno interesantno bilo što je bila smeštena u vilu sa još 5 učesnika seminara koji bi vežbali svako u svojoj sobi, a u pauzama se družili, razmenjivali iskustva i uživali u prirodi Interlakena. Masterklas je zaokružen završnim koncertom na kome je Lana predstavljala Srbiju izvevši kompoziciju Kamij Sen-Sansa: Koncert za violinu br.3. prvi stav uz klavisku saradnju prof. Irine Vinogradove.
-Za Lanu je ovo velika prekretnica u njenom umetničkom razvoju jer je imala neverovatnu priliku da uči od jednog od najuticajnijih i najpoznatijih profesora na celom svetu. Iz klase Profesora Zakhara Brona decenijama izlaze generacije svetskih violinista. Profesor Bron je posle Laninog nastupa izrazio želju da nastavi rad sa Lanom tako da se nadamo da ćemo naći mogućnost da joj to i omogućimo- kazala je Arabela.
Trinaestogodišnju novosadsku violinistkinju očekuju solistički koncerti u prestonici i rodnom gradu. Ona će 13. aprila svirati u jednom od objekata sa velikim kulturnim i umetničkim značajem, u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, dok je drugi koncert zakazan za 26. april u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu.
Ivona Karan

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
nk nk
10.04.2022 22:52

Cestitke!

Povezane vesti