Претрага
Претрага
Close this search box.

Silard Mezei na turneji: „Quartet 2023 TOUR” u Novom Sadu 16. aprila

Foto: Svetlana Selezneva

Majstor improvizovane muzike, vojvođanski kompozitor Silard Mezei uskoro kreće na mini turneju.

Njegova „Quartet 2023 TOUR” počeće u Beogradu (12. aprila) koncertom u Studiju 6 RTS-a, koji će lajvstrimovati Treći program Radio Beograda. Naredna stanica je Novi Sad (16. aprila) i Knjižara Zenit, a dan kasnije 17. aprila Subotičani ga slušaju u Pozorištu “Deže Kostolanji”. Već sledećeg dana, 18. aprila Mezei sa svojim muzičarima stiže u Mađarsku, gde će koncert najpre održati u Segedinu, u tamošnjem Grand Kafeu, a 19. aprila sviraju u Bekeščabi – u „Kući bajki”. Poslednja dva koncerta ove turneje biće u Beču (20. aprila) – u Free Music Forumu, te u Budimpešti (21. aprila) – u BMC Opus Jazz Klubu.

Kvartet Silarda Mezeija (viola), čine: Ivan Burka (vibrafon), Ervin Malina (double bas), te perkusionista i bubnjar Ištvan Čik, a muzika koju izvode bazirana je na mađarskom etnu, savremenoj muzici i modernom džezu. Svoju muziku Mezei je do sada predstavio na koncertima širom sveta: u gotovo svim vojvođanskim gradovima, svim većim mestima u Mađarskoj, ali i u Krakovu, Gracu, Klagenfurtu, Ljubljani, Moskvi, Sibiuu…
Umetnik iz Sente završio je, inače, studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Zorana Erića.

Multiinstrumentalnista je. Svira violinu, violu, kontrabas i komponuje. Na muzičkoj sceni je prisutan još od 1990. godine, kada je počeo da nastupa u sastavima različitih formacija, od dua do noneta, izvodeći svoje improvizacije i autorske kompozicije. Od tada redovno nastupa u zamlji, ali i u inostranstvu, pre svega u Evropi, gde je osvajao i priznanja u oblasti improvizacije, npr. na festivalu Diseldorfska jesen 1996.

Kao kompozitor, Mezei je prvenstveno zainteresovan za istraživanje spoja improvizacije i kompozicije, koja je, s druge strane, snažno prožeta najrazličitijim uticajima – od aleatorike Lutoslavskog, folklorom prožete muzike Bele Bartoka, preko eksperimenata Entonija Brekstona, do džeza i foklorne muzike Vojvodine, posebno vokalne muzike vojvođanskih Mađara.

Mezei s uspehom stvara i u oblasti prijmenjene muzike: 2001. godine komponovao je muziku za predstavu ”Filozofi”, u režiji Jožefa Nađa, koja je premijerno izvedena na festivalu plesa u Kanu, a potom s uspehom izvođena na uglednim manifestacijama u Avinjonu, Bružu, Orleanu, Parizu, Avru, Nantu, a potom i u Londonu, te 2003. godine na beogradskom Bitefu.

Silard Mezei je sa Jožefom Nađom sarađivao i na predstavi „Asobu”, koja je premijerno izvedena na festivalu u Avinjonu, a potom je igrana na turnejama po Evropi i Japanu. U Srbiji, njegova primenjena muzika je nagrađena najznačajnijim nacionalnim priznanjem, Sterijinom nagradom za muziku u predstavi „Pripitomljavanja”.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti