Претрага
Претрага
Close this search box.

SLAVIMO SKORO VEK OD ROĐENJA LEGENDE: Raša Popov nas je decenijama zasmejavao svojim fazonima i forama i bio omiljeni među decom (VIDEO)

Foto: Tanjug

Postoje oni ljudi koji obeleže jedan deo naših života, a ako je to baš detinjstvo, onda je sećanje još intenzivnije i toplije. Upravo jedna takva legenda bio je Raša Popov, koji je rođen da današnji dan 1933. godine u banatskom seocetu Mokrinu.

Raša (26. jun 1933 ― 19. april 2017)  je bio veliki umetnik. Iza sebe je ostavio na desetine knjiga i dela, kako za decu tako i za odrasle, a najviše ga pamtimo po svojim šalama, pošalicama i pesmicama za najmlađe.

Sedma manifestacija „Dan Raše Popova” 

U Rašinom rodnom selu danas će tradicionalno biti održana sedma po redu manifestacija “Dan Raše Popova” u Domu kulture, sa početkom u 20 časova.

Kao i svake prethodne godine, učestvovaće brojni prijatelji Rašinog lika i dela, koje možete videti u objavi ispod.

Foto: Printscreen/ugrasapopov.rs

Književnik, glumac, televizijski novinar, zvezda serije “Fore i fazoni” i večiti dečak.

U nastavku pogledajte kako je Rašu Popova odabrao Ljubivoje Ršumović, koji mu je bio veliki prijatelj.

Anegdota sa Ršumom

Ponekad smo, tokom snimanja Fazona i fora, fazone pravili na licu mesta.

Pita me jedan dečak u emisiji “zašto ti Ršume nikada ne igraš šah sa Rašom?”

A ja kažem: “Bi li ti igrao šah sa nekim ko svaki čas pipa figure, pa ne igra njima, ko samo čeka da ti okreneš glavu da ti ukrade neku figuru, ko gunđa i priča gluposti dok igra sa tobom, pa te nervira… Bi li ti igrao sa takvim čovekom šah?”

Ne, kaže, ne bih.

A ja kažem – pa neće ni Raša.

Bogata biografija legende

Raša Popov je umro je u Beogradu u 84. godini života.

Napisao je više od 500 televizijskih emisija, od čega više od 200 za decu.

Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, a neke od najpoznatijih su „Radost saznanja“, „Fazoni i fore“ – gde je igrao čuvenog Rašu Pronalazača, „Varošarije“, „U snu san“, „Šešir bez dna“.

Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Međutim, iako je više voleo istoriju od književnost, ipak se opredelio za književnost.

Novinarsku karijeru je počeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista Mladost od 1961. do 1964. godine, zatim novinar Radio Beograda do 1967. godine. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine. Bio je kolumnista Politike, gde je uglavnom pisao o društvenim temama.

Popov je bio lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. godine. Glavni urednik izdavačke kuće „Matica srpska“ bio je od 1983. do 1985. godine.

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju „Vidovi fašizma“, kao i nagrade „Dositej Obradović“ za 2015. godinu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti