Претрага
Претрага
Close this search box.

Spremna nova izložba „Prostor posebnih” u galeriji SULUV-a

Foto: Promo

U Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), u Novom Sadu, u ponedeljak, 14. avgusta, biće otvorena izložba „Prostor posebnih” Marije Jevtić Dajić.

– Pod pojmom ritualne inkluzije definišem prelazak čoveka iz humanog u posthumano doba. Ritualnom inkluzijom preispitujem identitet društva, identitet osoba sa invaliditetom i – na kraju, svoj lični identitet – objasnila je autorka svojim rečima aktuelnu izložbu. – Živimo u vreme individualizma i egzistancijalizma, kapitalizma. U takvom okruženju, umetnost je postala jedan od načina da pojedinac ispuni sopstvenu egzistencijalnu prazninu.

Ritualna inkluziju, kako je nazvala centralnu temu izložbe „Prostor posebnih” autorka Marija Jevtić Dajić, prikazala je kroz dva nivoa.

Prvi nivo predstavlja autorkinu telesnu i umnu reakciju na suočavanje sa svetom kroz stvaralaštvo, u periodu izolacije tokom pandemije. Drugi nivo izložene serije radova je inkluzivan. Dvodimenzionalna arhitektura perceptivnih asocijativnih objekata postavlja posmatrača u ulogu inkluzivnog bića, koje reaguje na događaj, odnosno na diskurse, pravila i zakone nametnute globalnim umrežavanjem, kaže autorka.

Marija Jevtić Dajić diplomirala je slikarstvo na Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a na istom smeru je završila i master studije. Doktorske studije realizovala je na Prirodnotehničkom fakultetu u Ljubljani, smer grafički dizajn, kao i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, smer scenski dizajn. Radi kao scenograf na RTV u. Od 2013. godine, izlagala je na 35 samostalnih i preko 300 grupnih izložbi, uz deset nagrada za rad i delo. Dobitnica je više nagrada za naučni rad kao i stipendija. U svom dosadašnjem radu bavi se pitanjima prolaznosti, onostranog, a u poslednjih godinu dana otvara novo polje i bavi se reinterpretacijom klasične umetnosti u digitalnu umetnost.

Izložba „Prostor posebnih” Marije Jevtić Dajić u Galeriji SULUV, trajaće do 25. avgusta.

dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti